:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 7. 08:54

A Cisco negyedéves eredményei a vártnál rosszabbul sikerültek - és a közeljövő sem túl rózsás a cég számára ...

[Bloombergs, CNET, TechWeb, ZDNN] A Cisco Systems második pénzügyi negyedéves nyeresége 1,33 milliárd $ lett (18 cent részvényenként), ami ugyan jelentősen jobb, mint az előző negyedévben elért 897 millió $ (12 cent részvényenként), de mégis alatta maradt a Wall Street várakozásainak (hét éve először fordult elő ez a céggel), amelyek 19 centes részvényenkénti érték körül voltak. A nettó profit 874 millió $ volt, szemben a tavalyi 816 millió $-ral. A forgalom 6,75 milliárd $ volt, ez 55%-os növekedés a tavalyi hasonló időszakban elért 4,36 milliárd $-ral szemben, viszont mindössze 4%-os növekedés az előző negyedévhez képest - és ismét alacsonyabb mint a Wall Street előrejelzései, amelyek szerint 7,1-7,2 milliárd $ körüli lett volna a cég forgalma.

A Cisco illetékesei azzal indokolták a gyengébb forgalmat ill. nyereséget, hogy a szolgáltatói valamint telekommunikációs piacok jelentősen gyengültek, ez érzékenyen érintette a vállalatot. John Chambers, a cég elnök-vezérigazgatója is elismerte, hogy "a legutóbbi negyedév még a vártnál is nagyobb kihívás volt a vállalat számára". A vállalati piacon jók voltak az eladási eredmények (ez hagyományosan a cég egyik erőssége), de Chambers szerint elképzelhető az is, hogy a nagy gyártó vállalatok egy része csökkenti ilyen jellegű kiadásait. Chambers szerint a gazdasági lassulás legalább a következő két negyedévben lesz tapasztalható, majd az év második felében remélhetően megindulhat az amerikai gazdaság erősödése.

Egyértelmű az, hogy ha jelentős gazdasági lelassulás tapasztalható az amerikai gazdaságban, az közvetlenül ill. közvetve kihatással van a Cisco-ra is. Larry Carter, a cég pénzügyi vezérigazgatója szerint a harmadik negyedéves forgalomnövekedés 0-5%-os lesz és hasonló előrejelzést tett a negyedik pénzügyi negyedévvel kapcsolatban is. A 2001-es pénzügyi év forgalma összességében pedig kb. 40%-kal lesz 2000. felett. A bruttó haszonrések csökkennek és a cégnek csökkentenie kell készleteit minden szinten.

Összességében Chambers úgy látja, hogy a következő 5 évben a cég növekedési aránya 30-50% lesz, amiben fontos szerepe lesz az olyan technológiáknak, mint a voice over IP, IP telefónia és content delivery networking (tartalom szállítási hálózatok). Chambers szerint a Cisco növekedésének egyik alapköve az lesz, hogy az USA nagyvállalatai áttérnek az e-kereskedelemre.

A tegnapi eredmények azt mutatják, hogy a Cisco sem mentes azok alól a hatások alól, amelyek nemrég profit-figyelmeztetés közzétételére késztettek olyan hálózati berendezés gyártókat, mint a 3Com, a Lucent Technologies és a Foundry Networks.

A vállalat a nehéz időkben természetesen jobban odafigyel költségeire, de Mike Volpi, a cég főstratégája szerint nem lesz lassulás a Cisco cégfelvásárlásai terén. A Cisco hosszú távú stratégiája az, hogy vállalatokat vásárol fel annak érdekében, hogy versenyképes legyen az olyan kisebb versenytársakkal, mint pl. a Redback Networks és a Sycamore Networks. Volpi elmondta, hogy a cég most jobb helyzetben van az akvizíciók területén, mint korábban, mivel a felvásárolandó cégek is olcsóbbak lettek - mindezzel együtt némi lassulás előfordulhat a közeljövőben a cégfelvásárlások területén is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.