Szerző: Bodnár Ádám

2001. február 5. 17:20

Az izraeli kormány 440 millió dollárral járulna hozzá az Intel új üzemének felépítéséhez

Abraham Shohat, Izreal pénzügyminisztere bejelentette, hogy a izraeli kormány átvállalná az Intel által építeni kívánt chipgyár 3,5 milliárd dolláros beruházási költségeinek 12,5 százalékát.

Abraham Shohat, Izreal pénzügyminisztere bejelentette, hogy a izraeli kormány átvállalná az Intel által építeni kívánt chipgyár 3,5 milliárd dolláros beruházási költségeinek 12,5 százalékát.

Az Izraeli kormány már közel fél éve folytat tárgyalásokat az Intellel egy esetlegesen Izraelben felépülő új chipgyárról. Shohat szerint amennyiben az Intel a gyár felépítése mellett dönt, az lenne Izrael történetének legnagyobb beruházása. Az izraeli kormány által felvállalt 12,5 százalékos támogatás összege közel 440 millió dollárt jelent.

Az Intel szóvivője azonban elmondta, hogy a chipgyártó vállalat még nem döntötte el véglegesen az üzem felépítésének pontos helyét, azaz még korántsem biztos az izraeli beruházás.

"Amint megkapjuk az izraeli kormány levelét, az Intel vezetősége tanulmányozni fogja az ajánlatot. Az Intel számára fontos, hogy egy döntés előtt pontosan ismerje a körülményeket" - monta a vállalat izralei szóvivője.

Az Intelnek három hónapja van, hogy formális ajánlatot tegyen a gyárépítésről az izraeli Ipari és Kereskedelmi Minisztérium beruházási központjának. De a chipgyártó óriásvállalat még számos országgal tárgyal egy esetleges beruházásról.

Shohat szerint a 3,5 milliárd dolláros beruházás egy 0,13 mikronos csíkszélességű alkatrészeket előállító gyár felépítésén kívül magába foglalná a Kiryat Gat-ban található Intel üzem bővítését is. Ez a gyár jelenleg 0,18 mikronos technológiával állít elő processzorokat és más chipeket. Kormányzati képviselők véleménye szerint az új üzem és a bővítés három év alatt készülhetne el.

Az Intel izraeli divíziója tavaly 2 milliár dollár exportot ért el, amelyből 1,3 milliárd dollár részesedése volt a Kiryat Gat üzemben előállított alkatrészeknek. Shohat szerint az új üzem felépítése további 2 milliárd dollárral növelheti az exportot.

Az Intel 1974 óta van jelen Izraelben, eddig 2,7 milliárd dollárt fektetett be és 800 millió dollár kormányzati támogatást kapott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról