Szerző: Vörös Péter

2001. február 5. 08:04

Az Ericsson a tajvani GVC-vel is outsourcing megállapodást kötött mobiltelefonok gyártására

A GVC bejelenése szerint a cég nagy sebességű GPRS (general radio packet service) készülékeket készítenek majd ODM (original design manufacturing) alapon, ez azt jelenti, hogy a cég fogja fejleszteni és gyártani a termékeket az Ericsson számára. A megállapodás kiterjedését és a pénzügyi részleteket nem hozták nyilvánosságra.

A GVC számára előnyt jelent az, hogy a vezető mobiltelefon gyártók egyre inkább kiadják a gyártást (outsourcing) az ázsiai gyártóknak: az Ericsson éppen a múlt héten jelentette be azt, hogy kilép a mobiltelefonok gyártásából és a legtöbb gyártási tevékenységek átadja a szingapúri központú Flextronics International-nek.

Tajvannak egyre növekvő a szerepe a világ mobiltelefon gyártásában is: az idén a szigetország várható mobiltelefon termelése 30 millió db lesz (ez a világtermelés kb. 20%-a), szemben a tavalyi 11 millióval, a tajvani Primasia Securities szerint. Tajvan termelésének legalább 2/3-a az olyan világcégeknek lesz, mint az Ericsson és a Motorola.

A Primasia szerint a most kötött Ericsson-GVC megállapodás kb. 160 millió $ értékű és (eltérő becslések szerint) 2-5 millió mobiltelefon legyártásáról szól. David Ho, a GVC elnöke annyit elárult, hogy a GPRS mobiltelefonokat augusztus végére kezdik el árulni, ez kb. az az időszak, amikor számos országban elkezdik alkalmazni az új technológiát.

A mobiltelefon gyártás nyereségessége egyre inkább csökken, mivel egyre több gyártó (Arima, Quanta Computer, Compal Electronics, stb.) kezd agresszívan kitörni a laptop gyártásból: az előző negyedévben még jellemzőnek mondható 5-10%-os bruttó haszonrés ebben a negyedévben 5%-ra csökkent.

A húsz évvel ezelőtt alakított GVC 1999-ben lépett be a mobiltelefon piacra. A cég vesztesége 29,4 millió $ volt 1998-ban, míg 176 millió $ 1999-ben, mivel a cég PC-i ill. PC perifériái iránti kereslet alacsony volt. A tavalyi év első kilenc hónapjában a cég nyeresége 12,3 millió $ volt. A cég 2000-es bevételének (493 millió $) fele származott mobil telefonok értékesítéséből, míg a másik fele modem eladásokból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról