Szerző: roberto

2001. február 3. 11:53

A Transmeta Mobil Linuxot fog kiadni

[ZDNet] A Transmeta a LinuxWorld Expón egy visszafogott előzetes közleményt adott ki "Mobile Linux" rendszeréről, amelyen Linus Torvalds és és néhány más alkalmazottjuk dolgozik pár éve. A bejelentés főleg a beágyazott eszközökre fejlesztőknek lehet fontos, mivel a Mobile Linux-ból hiányoznak a nagyobb alkalmazások.

Különösen érdekes a cramfs nevű fájlrendszer (optimalizált inode-táblával és zlib tömörítéssel), amelynek használatával 8MB-ba sikerült belegyömöszölni egy többé-kevésbé teljes Linuxot kernellel, glibc-vel, egyéb libekkel és az X-Window rendszerrel együtt, így a beágyazott rendszerekben alkalmazott 32-64MB-os tárolási eszközökön rengeteg szabad hely marad még. Grafikus alapfelületként az XFree 4-et választották mert rugalmas, moduláris és sok grafikus chipkészletet támogat. Talán nem meglepő, hogy a "disztribúció" jó viszonyban van a Transmeta hardvertermékeivel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról