Szerző: Vörös Péter

2001. február 2. 15:33

Kylix: gyors alkalmazásfejlesztési eszköz Linuxra a Borland-tól

[CNET, TechWeb] A Borland Software a LinuxWorld Conference and Expo kiállításon bejelentette, hogy februártól szállítják a Kylix névre keresztelt gyors alkalmazásfejlesztési (rapid application development - RAD) eszközt. E lépés azért olyan fontos a Linux szempontjából, mert megnövelheti a Linux asztali rendszerek elterjedését a vállalatoknál.

Az eszköz kifejlesztése másfél évig tartott és a következő változatokban fog megjelenni: szerver, asztali ill. nyílt forráskódú. A szerver változat célpontjában az olyan vállalati alkalmazások állnak, amelyeknek alapja a nyílt forráskódú Apache Web-szerver és olyan adatbázis driver-eket tartalmaz, mint az Oracle 8i, az IBM DB2, a MySQL és a Borland Interbase. Az asztali változat GUI-k fejlesztésére használható valamint az adatbázisoknak a gépen történő felhasználására. A nyílt forráskódú változat ingyenes és az eszköz integrált fejlesztői környezetének korlátozott változatát tartalmazza.

A vállalati számítástechnikai részlegek annyiban találhatják hasznosnak a Kylix-ot, hogy Linux-alapú asztali gépekhez fejleszthetnek elfogadható időn belül alkalmazásokat. Természetesen vannak más RAD eszközök Linuxra (a Metrowerks éppen most jelentette be a CodeWarrior legújabb változatát, amely immár jobb Sun Java támogatást nyújt), de ezek közül egyik sincs egy ligában a Borland-dal.

Az elemzők első benyomásai szerint a környezet igen attraktív, nagyon produktív és jelentős lökést adhat a Linux elterjedésének.

A Kylix a Borland új komponens modelljét, a CLX-et használja (Component Library Cross-Platform). Az idei első félév során megjelenő Delphi 6 és a Kylix oda és vissza tud forráskódot generálni a Windows és a Linux operációs rendszerek alá, így a fejlesztők platformtól függetlenül tudnak fejleszteni. A végeredmény az, hogy még több program jelenik meg a Linux-hoz

A Kylix egyebek között SuSE, Mandrake, Debian, Red Hat és Caldera disztribúciók alatt fog futni. A szerver változat ára 1999$, az asztali verzióé 999$. A nyílt forráskódú változat ingyenesen letölthető a Borland Web-helyéről.

A Kylix-hoz kapcsolódó hír az, hogy a Dell azt jelentette be a LinuxWorld-ön, hogy a Kylix-et együtt fogja szállítani a Dell Precision Workstation 220, 420 ill. 620-as modellekkel - a csomag február végéig lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról