Szerző: Vörös Péter

2001. február 2. 07:55

Az Apple az eladott darabszám háromszosára számított a Power Mac G4 Cube esetében

Az Apple Computer már korábban is beismerte azt, hogy a G4 Cube eladásai a vártnál gyengébben sikerültek. Most viszont az derült ki, hogy a a kereslet háromszor a várakozások alatt maradt. Steve Jobs szerint a Cube talált egy határozott piacot - a gond csak az, hogy ez a piac messze nem volt akkora, mint amire a cég számított.

A júliusban piacra dobott modellek iránti alacsony kereslet túlkínálati helyzetet okozott, és a legfrissebb hírek szerint akár még márciusig is eltarthat a 'felesleges' Cube-ok értékesítése. Mivel a kiskereskedők és a disztribútorok tele voltak Cube-okkal, ezért a cég csak 29 ezret szállított ezekből a decemberi negyedévben. Ezzel szemben, az Apple 308 ezer iMac-et szállított ugyanebben az időszakban.

Steve Baker, a PC Data piackutató cég elemzője szerint ugyan a Cube tényleg nagyon jól néz ki, de funkciók szempontjából nemigen éri meg az árát a készülék. Az induló szintű Cube ára 1799$ volt a júliusi indulásnál, ez 1499$-ra csökkent le azóta különféle árengedmények és árcsökkentések révén.

Jobs azonban továbbra is kitart a termék mellett és ragaszkodik ahhoz, hogy a kis méret és a remek design sok olyan vevőt fog elhódítani, akik szeretik a csúcskategóriájú termékeket. Baker szerint ehhez el kell tudni adni a már meglevő típusokat és tanulni kell az elmúlt időszak tapasztalataiból és annak alapján újratervezni a Cube-ot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról