:

Szerző: Vörös Péter

2001. február 1. 10:42

Megháromszorozódott a Celestica profitja

A Celestica a világ negyedik legnagyobb CEM-je (contract electronics manufacturer - szerződéses elektronikai gyártó), amelynek negyedik negyedéves eredményei igen jól sikerültek: a nettó nyereség 83,5 millió $-ra (részvényenként 38 centre) emelkedtek az egy ével korábbi hasonló időszakban elért 26,2 millió $-ról (részvényenként 14 cent). A forgalom pedig több, mint megduplázódott, 1,61 milliárd $-ról 3,45 milliárd $-ra.

A Celestica jó eredményei annak dacára következtek be, hogy a cég vevői (pl. a Hewlett-Packard és a Dell) nehézségekkel küzdenek. A Celestica bejelentése szerint a jobb eredményeket a szervereknek és a kommunikációval kapcsolatos berendezéseknek köszönhették. A Sun-nak ill. az IBM-nek történt szervereladásokból a cég 1,3 milliárd $-os forgalmat realizált. A negyedik negyedévben a cég 1,1 milliárd $-os forgalmat realizált az olyan vevőknek történt eladásokból, mint a Nortel Networks, a Juniper Networks, a Nokia és a JDS Uniphase.

A cég az újév első negyedévével és az év egészével kapcsolatban is optimista: Eugene Polistuk, a cég elnök-vezérigazgatója szerint a Celestica gőzerővel halad előre. Az idei évre 12,5-13 milliárd $-os forgalmat remél a cég, szemben a korábban tervezett 10 milliárd $-ral, jelentette ki Anthony Puppi, a Celestica pénzügyi vezérigazgatója.

A 2000. évi forgalom 9,8 milliárd $ volt. A 2000. nyereség részvényenként 2,05-2,10$ között lesz, szemben az elemzők által várt 1,87$-ral. Puppi szerint a cég 2003-ra eléri a 20 milliárd $-os forgalmat.

Szerződéses gyártóként a Celestica olcsóbban tud elektronikai eszközöket gyártani, mivel az alkatrészeket nagyobb tételben tudja vásárolni. Riválisaihoz (Solectron, Flextronics International) hasonlóan világszerte vannak gyárai a cégnek és kizárólag a gyártásra összpontosít. Ez gyorsabb szállítási határidőket jelent, mivel a késztermékeket a cég közvetlenül a felhasználókhoz tudja szállítani.

A Celestica december 6-án nyert el egy 3-éves, 1 milliárd $-os szerződést a Motorola-tól, mobiltelefonok, pager-ek, és egyéb eszközök gyártására. December 14 a cég megállapodott a NEC-kel egy mobiltelefon gyár megvételéről.

A Celestica-nak 12 országban 34 gyára és 29 ezer alkalmazottja van.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.