Szerző: Vörös Péter

2001. február 1. 09:16

A PlayStation 2 késlekedések érzékenyen érintik az Electronic Arts-ot is

Az Electronic Arts nem tehet mást, mint vár arra, hogy a Sony végre növelje játékkonzol eladásait Észak-Amerikában és Európában. A legnagyobb független játékszoftver gyártó cég lejjebb vitte a márciusban véget érő negyedéves eredményeival kapcsolatos kilátásait, így most a tavalyi hasonló időszakban elért 294,3 $ körüli eredményre számítanak. Elemzők egybehangzó véleménye szerint 17%-os lett volna az éves növekedés, ha a Sony még mindig nem küzdene gyártási gondokkal.

A kilátások szerint a cégnek enyhe vesztesége lesz a mostani negyedévben, mondta Stanton McKee, az Electronic Arts pénzügyi vezérigazgatója (az eredeti becslések szerint nullszaldós lett volna a negyedév). McKee szerint az elkövetkezendő néhány negyedévben bizonytalanságra lehet számítani, főleg az USA ill. európai PlayStation 2 helyzetet illetően.

Japánban, ahol már tavaly március óta kapható a PlayStation 2, a cég forgalma 112%-kal növekedett az előző év hasonló időszakához képest, az észak-amerikai forgalom 14%-kal nőtt, míg (a Japán nélkül számított) Ázsia/Csendes óceán régióban 17%-kal emelkedett a forgalom. A európai bevételek 10%-kal csökkentek az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest (ennek egyik oka a gyenge euró volt).

A legutóbbi pénzügyi negyedévben az Electronic Arts nettó nyeresége 124,6 millió $ volt, míg a forgalom 629,9 millió $ (nem számítva az EA.com forgalmát), ez a forgalom 5,6%-os növekedését jelentette az egy évvel korábban elért 596,3 millió $-os forgalomhoz képest. Az EA.com a harmadik pénzügyi negyedévben 1,6 millió $ veszteséget termelt, de a forgalom 11,2 millió $-ra nőtt (ez 127%-os növekedés a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Az elemzők értékelik azt a tényt, hogy a cég gyorsan a legnagyobb PlayStation 2 szoftvergyártóvá vált - az Electronic Arts szerint az észak-amerikai PlayStation 2 játékpiac 44%-a van a cég kezében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról