Szerző: Vörös Péter

2000. március 2. 19:09

Az IBM és a kábelnélküli eszközök

A Kék Óriás olyan szoftvert jelentett be, amellyel a Web-helyeken jelenleg meglévő információikat és képeket lehet lefordítani a kéziszámítógépek ill. hasonló kategóriájú gépeknek (mobil telefonok, PDA-k) valamint a jövőben megjelenő eszközöknek (pl. autókban használható Web-böngészőknek). A szoftver neve WebSphere Transcoding Publisher és az elemzők szerint a versenytársakénál átfogóbb megoldást nyújt, amelynek szállítása várhatóan még márciusban elkezdődik.

A Kék Óriás olyan szoftvert jelentett be, amellyel a Web-helyeken jelenleg meglévő információikat és képeket lehet lefordítani a kéziszámítógépek ill. hasonló kategóriájú gépeknek (mobil telefonok, PDA-k) valamint a jövőben megjelenő eszközöknek (pl. autókban használható Web-böngészőknek). A szoftver neve WebSphere Transcoding Publisher és az elemzők szerint a versenytársakénál átfogóbb megoldást nyújt, amelynek szállítása várhatóan még márciusban elkezdődik. Az Oracle tavaly ősszel jelentette meg hasonló kategóriájú, Portal-to-Go elnevezésű megoldását, míg a Sun-Netscape szövetség nemrég közölte, hogy e hónapban dobja piacra saját technológiáját; a Nokia és a BEA szintén szövetséget kötöttek a kábelnélküli szoftverek területén és természetesen a Microsoft-nak is számos „kezdeményezése" van e témában. Az Oracle technológiája az XML-t támogatja, míg az IBM-é többféle adatformátumot (többek között az XML-t és a HTML-t is) és képeket is támogat; bár az Oracle szerint (meglepő módon :-)) lényegi különbség nincs a két megoldás között … Az IBM Transcoding Publisher-e az IBM alkalmazás-szerver szoftverével működik együtt (pl. egy eredetileg PC-alapú böngészőre tervezetett térképet a Transcoding Publisher segítségével egy mobil eszköz kisebb képernyőjére megfelelően át lehet méretezni). Az elemzők szerint a technológia elég általánosan használható, az alkalmazás-integrálási megoldás egyik fontos részét képezheti. Az IBM szerint a Transcoding Publisher ún. Java servlet-ként (a szerveren futó, kis Java-alkalmazásként) is működhet. Az ár egyelőre nem ismert. [CNET, TechWeb]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról