:

Szerző: surmo

2001. január 14. 15:39

Enlightenment-őrültségek

Az Enlightenment, ez az elég hihetetlen dolgokat művelő ablakkezelő, mely már túllépve az ablakkezelők szerepén, lassan, de biztosan halad már egy teljes felhasználói felület felé. Ennek újabb állomása a 0.16.5-ös verzió, amit a napokban adtak ki (letölthető innen).

Az Enlightenment mostanra nagyon kinőtte magát, és bár a verziószám alapján azt gondolhatnánk, hogy nagyon korai stádiumban van, ez messze nem igaz. Évek óta fejlesztik, és jelenleg magasan a legtöbbet tudó ablakkezelő, a többihez képest új szemlélettel. Számos kiegészítő program tartozik hozzá, ezek között a legnagyobb volumenű a viszonylag új Efm, egy file manager, aminek a funkcionalitása messze túlmutat a hagyományos file managerek hatáskörén. Az Imlib is a kiegészítő programok része, amely a fejlesztők (Rasterman és Mandrake) elégedetlenségének eredménye a jelenlegi képdekódoló függvénykönyvtárakkal: egy teljes új könyvtár a gif, jpeg, png, tiff és többi képformátum kezelésére. Van már Edb, saját adatbáziskezelő függvénykönyvtár is, és természetesen a jól ismert Eterm, az Enlightenment Terminal. Az alábbi két screenshoton látható az Imlib2 és az Efm működés közben. Érdemes megfigyelni az árnyékolt betűket és az alpha blend-elt (és természetesen eközben textúrázott) menüket. További info Rasterman oldalán. Ezek után mondja valaki, hogy a Linux GUI-ja nem vezet toronymagasan az operációs rendszerek között...

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.