Szerző: surmo

2001. január 9. 10:51

KDE vs. GNOME - egy felhasználó értékelése

A 32bitsonline oldalára felkerült egy cikk, amelyben támpontokat próbálnak adni azoknak, akik kíváncsiak rá, hogy mi is a különbség a két felület között egy átlagos felhasználó szempontjából. Ez segíthet azoknak, akik a linux grafikus felületével most ismerkednek.

A teszt alapja a KDE 2.0 és a legfrissebb Helix Gnome volt egy Mandrake 7.2-es disztribúción. Ahogy a nagy könyvben meg van írva, sorra veszi a cikk a stabilitási dolgokat, a kezelhetőséget, konfigurálhatóságot és a felület és alkalmazásainak tudását. A végső összegzésben megállapítja, hogy a tesztben szereplő felületek közül a GNOME bizonyult stabilabbnak, ellentétben a köztudattal, míg a KDE kinézetében és beállításaiban a Windows-hoz jobban hasonlít alapesetben, ami jobban jöhet azoknak, akik nem akarnak nagyon elszakadni a megszokott környezetüktől. A GNOME részletesebb és jobb konfigurálási lehetőségeivel szemben - mely így a linux-filozófiát követi: több befektetett energia, de jobb testreszabhatóság - a KDE egyszerűbb, de hasonlóan könnyen beállítható kinézetet áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról