Szerző: Vörös Péter

2001. január 7. 19:59

A tárolási eszközök piacán a legújabb kihívást a Linux jelenti

[TechWeb] Ahogy nő a Linux népszerűsége, úgy nőnek a tárolási lehetőségek is. A nyílt forráskódú operációs rendszer különböző verzióinak alkalmazás támogatása és kompatibilitása azonban döntő fontosságú. Az IDC piackutató cég konzervatív becslései szerint jelenleg 50 millió $-os a Linux tárolási eszközök piaca az USA-ban, amelynek éves növekedési üteme 66,6% 2000. és 2003. között.

Sabrinath Rao, a Computer Associates International termékmenedzsere szerint ehhez az szükséges, hogy többek között az adatvédelmi szoftverek ill. Web-szerverek támogassák azt. Az olyan nagy szoftver gyártók, mint az Oracle és a Computer Associates egyes alkalmazásaikban már támogatják a Linux tárolási szoftvereket. Rao szerint azonban a tárolási szoftverek piacát többnyire a Windows és a Unix operációs rendszerek uralják, azokat követi a NetWare.

George Mele, a tárolási eszközöket gyártó EMC szoftver marketing igazgatója szerint az IDC tanulmány túlságosan konzervatív. Szerinte a Linux tárolási eszköz piac nagyobb, mint 50 millió $. Az EMC és a többi gyártót érintő első számú kérdés az, hogy milyen gyorsan kezdik el adoptálni a vállalatok a Linux-ot. A második számú kérdés az, hogy az ügyfelek által kívánt funkciókat milyen gyorsan lehet beintegrálni a Linux-ba.

William P. Hurley, a Yankee Group elemzője szerint a tárolási szoftver gyártóknak upgrade-elniük kell a termékeiket ahhoz, hogy azok működjenek a Linux alatt - csakúgy, mint amikor a Microsoft platformokat is kezdték a vállalatok széles körben alkalmazni.

Az a tény pedig, hogy a tárolási piac kezd egyre heterogénebb lenni, az előnyös a Linux számára, mivel az ügyfelek jó árakat tudnak kialkudni a tárolási termékekért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról