:

Szerző: Kovács Attila

2000. december 26. 20:28

Helix GNOME és a krumpli esete

Tegnap takarítottam a Linuxom háza táján és elkezdtem apt-gettel leszedni a Debian 2.2r0-hoz a frissítéseket, amelyek az elmúlt pár hónapban jelentek meg, és amiket még nem raktam fel a gépemre. Szóval mialatt az apt az egyik terminálon frissítette a rendszert, körbenéztem a neten és ellátogattam a Helix Code oldalára.

Még a nyáron találkoztam ezzel a nagyon igéretes fejlesztéssel, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Linuxot egy nagyon erőteljes, könnyen használható és -nem utolsó sorban- könnyen telepíthető kezelőfelülettel lássa el. Akkoriban a gépemen még volt Mandrake Linux is a Debian 2.1 Slink mellett. A Mandrake alá akkor minden probléma nélkül felmászott a Helix GNOME, míg a Debian 2.1-nél a telepítő már a libc régi verziója miatt is akadékoskodott. Akkor nem is próbáltam ezzel tovább foglalkozni Debian alatt, mivel ha egy program már a libc verziójába beleköt, akkor ott valószínűleg még sok hasonszőrű problémát talált volna a telepítés folyamán a program.

Szóval ott tartottam, hogy ellátogattam a Helix Code oldalára és meglepődve láttam, hogy a támogatott rendszerek között már ott figyel a Debian GNU/Linux Potato 2.2. Hát ezen felbuzdulva megvártam, hogy a gépem befejezze az apt-gettel a rendszer frissítését, majd elkezdtem telepíteni a Helix GNOME-ot immár Debian 2.2 Potato alá. A telepítő gyakorlatilag nem csinált mást, minthogy a apt sources.list fájljába beszúrta a

deb http://spidermonkey.helixcode.com/distributions/debian unstable main

sort. Majd elindította a task-helix-gnome csomag telepítését, amely cirka 50Mb-nyi anyag (50-60 csomag) letöltése után felrakta a megfelelő összetevőket és kilépett. Ennyi volt. Azóta Helix GNOME-ot futtatok Debian Potato 2.2 alatt.

Kinek is ajánlom a Helix GNOME-ot? Mindenkinek aki GNOME-ot használ. A Helix Code jóvoltából a legtöbb esetben a legújabb programverziókat tudjuk telepíteni, illetve azokra tudunk frissíteni, ha Helix GNOME-ot használunk. Ez a rendszerünk biztonságát és a kezelőfelület használhatóságát is növeli, mivel az újabb verziókban a biztonsági és nem biztonsági hibák is kijavításra kerülnek. Végül csak annyit akarok mondani, hogy azoknak, akik eddig is GNOME-ot használtak és ezután is azt akarnak használni, érdemes egy próbát tenniük a Helix GNOME-mal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.