Szerző: Vörös Péter

2000. december 18. 00:31

Az elemzők meg vannak elégedve az Oracle erős eredményeivel

Az Oracle részvényárfolyama pénteken 1,06$-ral (3,86%-kal) 28,56$-ra emelkedett, miután a cég bejelentette negyedéves eredményeit, amelyek a várakozást meghaladóak voltak. A világ második legnagyobb szoftvergyártója 623 millió $-os nyereséggel zárta második pénzügyi negyedévét (11 cent/részvény), szemben a tavalyi év hasonló időszakában elért 384 millió $-ral (6 cent/részvény). A Wall Street-i várakozás részvényenként 10 centes nyereség volt. A november 30-ával zárult pénzügyi negyedévet a cég 2,7 milliárd $-os forgalommal zárta, szemben a tavalyi 2,3 milliárd $-ral.

Az amerikai gazdaság gyengülése közvetve kihatással lehet a cég működésére is, de a cég vezetői derűlátóak a jövőt illetően. A következő negyedévre az adatbázis szoftverek növekedését 15-20%-ra teszi a cég (az egy évvel korábbi eredményhez képest), míg az alkalmazás szoftverek növekedését 75%-ra. A december eddigi eredményei alapján a cég úgy látja, hogy erősen fog sikerülni a mostani negyedév is.

Az adatbázis szoftver eladások a második pénzügyi negyedévben 775 millió $-t tettek ki, ez 19%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi eredményekhez képest. Az üzleti alkalmazás szoftverek forgalma 66%-kal 279 millió $-ra nőtt, míg a tanácsadásból és támogatási szolgáltatásokból származó jövedelem 9%-kal 1,5 milliárd $-ra nőtt.

A legtöbb elemző egyetértett Jeff Henley (az Oracle pénzügyi vezérigazgatója) azon megjegyzésével, hogy "nem minden technológiai cég ugyanolyan": a legtöbb brókercég tartotta a cég rangsorolását, néhány elemző pedig emelte várakozásait, főként figyelembe véve a vállalat erős licenc, adatbázis és alkalmazás bevételeit. A Goldman Sachs egyik elemzője ez utóbbival kapcsolatban azt azért megjegyezte, hogy a lassabb ütemű befektetések árthatnak az alkalmazás üzletág növekedésének.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról