Szerző: Vörös Péter

2000. december 13. 08:05

A Compaq is profit figyelmeztetést tett közzé

[Bloombergs, CNET, TechWeb, ZDNN] Előzetes várakozásainknak megfelelően az USA-beli PC eladások csökkenése a Compaq-ot is elérte a Gateway, az Apple, az Intel, a Micron és az AMD után. Az immár várt 11,2-11,4 milliárd $-os negyedéves forgalom 8-10%-kal van az eredetileg tervezett 12,31 milliárd $-os szint alatt (a tavaly év hasonló időszakában a forgalom 10,4 milliárd $ volt), míg a nyereség részvényenként 28-30 cent között lesz, szemben a korábban várt 36-37 centtel.

Michael Capellas, a világ legnagyobb PC gyártójának elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy "bár jól indult a negyedik negyedév, mára világossá vált, hogy a piaci bizalom megingott és erre hatással lesz az általános gyengülés az USA-beli otthoni, kis- és közepes méretű vállalati ill. com piacokon". Capellas szerint a világ többi részén minden a tervek szerint alakul.

A cég azt is bejelentette, hogy az éves bevételek a 2000-es módosított becslések fölött 10%-kal lesznek és az egy részvényre jutó nyereség 25%-kal fog nőni.

Számos Wall Street-i elemző (pl. a Chase H&Q, a Credit Suisse First Boston és a Janney Montgomery) vitte lejjebb a Compaq besorolását a múlt héten, tekintettel a gyengébb fogyasztói PC eladásokra. Az elemzők szerint a fogyasztói eladások erős hatással vannak a cég forgalmára - amint ezt a korábbi negyedévek forgalomnövekedése jól mutatja.

Capellas szerint a megváltozott piaci körülmények negatívan érintik a cég egyes stratégiai befektetéseit is: főként a CMGI-ba fektetett pénzből származó haszon csökken jelentősen. A Compaq-nak kb. 17%-os részesedése van a CMGI, miután az Internet konglomerátum megvette az AltaVista a PC gyártótól.

A Compaq számára egyre növekvő nehézséget jelent az, hogy 10 hetes készletszinttel várja az ünnepi szezont. Egy átlagos ünnepi szezonnál ez nem is lenne gond, de a PC Data piackutató cég adatai szerint a novemberi eladások 12%-kal csökkentek a tavalyi szinthez képest - így a Compaq-nak is nehezebb lesz megszabadulni a felhalmozódott készletektől. Általában decemberben származik a cég negyedik negyedéves forgalmának 45%-a.

Egyes elemzők szerint a Compaq-nak van a legtöbb vesztenivalója, mivel ők vezetik a kiskereskedelmi asztali ill. laptop piacot.

A negyedéves forgalomcsökkenésből nagyjából egyaránt veszi ki a részét a fogyasztói és a vállalati PC-k és a teljes nagyvállalati oldal egyenlege: 300-350 millió $ területenként. Ez valamelyest meglepte a szakértőket, akik a fogyasztói eladások gyengeségét várták, de a többi területen erősödést jeleztek előre.

Capellas figyelmeztetése szerint az eredetileg 45%-osra tervezett ProLiant szerver növekedés mindössze 25% lesz: a második és harmadik negyedévben 40% feletti volt a ProLiant forgalom növekedése. A lassulás oka Capellas szerint az, hogy az alacsonyabb árkategóriánál árháború jelei kezdenek mutatkozni és a .com cégek vásárlásai is csökkentek.

A jövőt illetően Capellas közölte, hogy az első félévben elég enyhe lesz az árazás: ez nem csak a fogyasztói PC-ket, hanem a vállalati PC-ket és az alacsony kategóriájú szervereket is érinteni fogja.

A profit-figyelmeztetést a tőzsdei nap zárása után jelentette be a cég, a Compaq részvényárfolyama kedden 0,53$-ral (2,62%) 20,77$-ra emelkedett. Az a tény, hogy a tőzsdei zárás utáni kereskedelemben is változatlanul 20,77$ maradt a cég részvényárfolyama az Instinet-en arra utal, hogy a piac várta már a bejelentést és így a korábbi árfolyamban már figyelembe vette azt - de az is elképzelhető, hogy a tőzsde ma fog reagálni a bejelentésre.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.