Szerző: Bodnár Ádám

2000. december 12. 12:50

Az NVIDIA ma

A Penstar Systems oldalán megjelent egy cikk, ami az NVIDIA jelenét és közeljövőjét foglalja össze. A történet a GeForce256-tal kezdődik és az NV20-nál ér véget.

Igazából a cikk semmiféle eddig ismeretlen információval nem szolgál, de azért érdekes olvasmány. Talán annyival egészíteném ki, hogy NVIDIA tudomásom szerint már nem gyártja a GeForce2 GTS (NV15) chipet. Ugyanis az NV15 esetében egy gyártásechnológiai baki miatt nem volt elég magas a "yield", azaz sok volt a selejt és a legyártott chipek sem működtek az elvárt órajelen. Ez persze jelentős mértékben hozzájárult a GeForce2 GTS chipes kártyák magas kezdeti árához.

Miután a TSMC (az NVIDIA chipeket gyártó tajvani félvezetőgyártó) "belőtte" a gyártósorokat, már minden a legnagyobb rendben működött. Az új chipeket át is nevezték (NV16). Ez teszi lehetővé a GeForce2 Pro és GeForce2 Ultra számára a magas órajeleket. Tehát alapvetően a GeForce2 Ultra nem a GeForce2 GTS hanem a GeForce2 Pro legjobban sikerült változataiból áll elő. Egyébként a megjajtóprogramok is így ismerik fel a kártyákat: NVIDIA GeForce2 Pro/Ultra.

Mellesleg a GeForce2 Pro egy érdekes chip, ugyanis bár eddig számos cég jelentette be ráépülő kártyáját (pl. Hercules 3D prophet II Pro), az NVIDIA hivatalosan még nem jelentette be ezt a termékét. Azért is furcsa a Hercules-től GeForce2 Pro kártyát látni, mert az NVIDIA ezt a chipet nem titkoltan az OEM-eknek szánja, az eredeti tervek szerint kiskereskedelmi forgalomba nem kerültek volna ezek a kártyák.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról