Szerző: bzd

2000. december 11. 20:46

Jegesedés nélkül -40°C-on?

Aki sokat olvasgatja a különböző hazai tuning fórumokat, az talán már találkozott Freezerrel. Freezer már sokat mesélt hűtőrendszeréről, amit már majdnem tökéletesnek is lehetne nevezni. Nos, végre eleget siránkoztunk neki, hogy fellőjön róla valami infót a Netre. A rendszer egy 750MHz-es AMD Thunderbird procit tart -10°C és -40°C közötti hőmérsékleten. A proci meghálálta a dolgot, egy átalakított ASUS A7V-ben 2.2V-on (ezt a feszültséget valami hasonló hűtéssel ajánlott csak erőltetni...) száguldozik 1320MHz-en... A rendszer különlegessége, hogy a hűtőblokknak olyan a kialakítása, hogy három oldalról körbeveszi a Peltiert, így sokkal egyszerűbben kivédhető a párásodás és a jegesedés. No, de erről Freezer sokkal részletesebben ír ideiglenes honlapján, azaz itt. Le kéne beszélni a srácot arról, hogy 2 hét múlva törölje...

Személy szerint kíváncsi lennék, hogy a proceszsor "hasával" és lábaival mi a helyzet. A Peltier a szilikonpaszta jóvoltából nemcsak a magot, hanem a kerámiát is elég rendesen hűti, tehát az egész processzor mínuszban van. A foglalat belsejében és a lábaknál hogyan sikerült megoldani a párásodás (és aztán annak odafagyásának) problémáját?

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról