Szerző: Vörös Péter

2000. december 8. 10:06

Az Intel profit-figyelmeztetést tett közzé

A piaci zárás után történt bejelentés szerint a cég utolsó negyedéves forgalma várhatóan a harmadik negyedévben elért 8,7 milliárd $ körül vagy az alatt lesz. A cég legjelentősebb vevői közül sokan töröltek nagy megrendeléseket, ez okozza az Intel nehézségeit ezúttal. Ez utóbbinak pedig az az oka, hogy az USA és európai gazdaságok növekedési ütem lassulni látszik. A szakértők korábban 4-8%-os forgalomnövekedést vártak a harmadik negyedévhez képest.

A várható haszonrés 63% körül lesz, ez a várakozásoknak megfelelő és költségcsökkentésnek köszönhető. Elemzők szerint ezzel együtt is ez lesz a cég egyik legnehezebb negyedik negyedéve több, mint 10 évre visszatekintve. Olyan PC gyártó nagyságok tettek közzé profit figyelmeztetés az elmúlt egy hétben, mint a Gateway, a Micron, vagy az Apple.

Tom Beerman, az Intel szóvivője szerint a lassulás az összes földrajzi régiót és a PC piac összes szegmensét (otthoni és vállalati) érinti. Egyedül Kínában és Japánban tűnnek erősnek az otthoni PC eladások.

Mivel főleg az USA piac gyengül, az elemzők azt várják, hogy az AMD-t kevésbé fogja érinteni a keresletcsökkenés, mivel az AMD eladásainak 60%-a az USA-n kívül realizálódik.

PC Data előzetes novemberi adatai szerint a kiskereskedelmi PC eladások 12%-kal csökkentek az előző évi szinthez képest, ami hosszú idő óta a leggyengébb eredmény.

Az év elején még 30% körüli növekedési ráta volt a jellemző a PC iparra, míg most 2% körül van a növekedés. Mivel a PC ipart főként az állandó költségek jellemzik, ezért amikor a forgalom csökken, akkor a nyereség még jobban csökken.

A PC gyártóknak még két negyedévre lesz szükségük ahhoz, hogy megszabaduljanak a felhalmozott készletektől. A PC eladások gyengülése pedig egyértelműen kevesebb rendelést jelent az Intel számára. Jobb idők leghamarabb a jövő év második felében várhatóak a PC gyártókra ill. az Intel számára, feltéve, hogy nem gyengül jelentősen a világgazdaság ill. azon belül az USA gazdasága.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.