Szerző: Koi Tamás

2024. május 30. 12:14

70 milliót érnek az Eventim sötét mintázatai

Nem bírságolta meg, ugyanakkor kompenzáció fizetésére kötelezte a Gazdasági Versenyhivatal az Eventim online jegyértékesítőt az értékesítési felületen alkalmazott sötét mintázatok miatt.

Jogsértőnek találta az Eventim online jegyértékesítő portál által alkalmazott egyes gyakorlatokat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata, ezért a cégnek jelentős összegű kompenzációt kell fizetnie mintegy 80-120 ezer ügyfélnek.

A versenyhatóság a tavaly májusban indult eljárás során feltárta, hogy a vállalkozás az online jegyértékesítés során ún. csepegtető árazást alkalmazott. Ennek megfelelően egyes díjelemekről – elsősorban kezelési költség, szállítási, illetve átvételi díj – hiányosan vagy nem kellő időben, már csak a jegyek kosárba helyezése után tájékoztatta vásárlókat.

Az online kereskedelmi platformokon a vásárlási folyamat során csepegtetve megjelenő, vagy csak a fizetési folyamat végén előbukkanó, rejtett költségek sötét mintázatoknak minősülnek. A fogyasztó a váratlan többletdíj(ak) felbukkanásakor már értékes időt és energiát fordított a vásárlási folyamatra, így hajlamosabb a magasabb végösszeg ellenére is megvenni a terméket - áll a GVH közleményében.

koncert_kozonseg

A társaság fenti gyakorlata miatt nem kapott bírságot, ugyanakkor vállalta a jogsértéssel érintett fogyasztók kompenzálását. Ennek keretében a 2022. január 1. és 2023. február 2. között, az Eventim jegyértékesítési portálon vásárló fogyasztóknak személyenként 700 forintos összeget fizet ki. Ez az összeg megegyezik a kérdéses időszakban vásárlásonként felszámított rejtett kezelési költség összegével. Az így vállalt kompenzációs csomag összesen mintegy 80 000-120 000 fogyasztót érinthet és annak teljes értéke 70 millió forintnál is magasabb lehet.

A kompenzáció kifizetése érdekében az Eventim a közeljövőben e-mailben keresi meg az érintett fogyasztókat, akiknek nyilatkozniuk kell arról, milyen bankszámlára kérik a visszatérítést.

A vállalt kompenzáció teljes összege meghaladta, a kompenzáció nélkül kalkulált lehetséges bírságösszeg mértékét, így a GVH Versenytanácsa feltételes bírságot szabott ki. Így, ha a vállalkozásnak nem sikerül kifizetnie a kalkulált bírságösszeget elérő mértékű kompenzációt, akkor a Versenytanács – a tényleges kifizetéseket igazoló dokumentumok alapján – külön végzésben fogja megállapítani a különbözetet, amelyet bírságként kell majd a cégnek befizetnie.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról