Szerző: Bodnár Ádám

2000. december 2. 16:53

E-mail vírus népszerűsíti a Linuxot

[Techweb] Pénteken több vírusirtó-cég is felfigyelt egy új e-mail vírusra, amely a Linux operációs rendszert próbálja "népszerűsíteni".

A Shockwave.A vagy ProLin.A fantázianevű károkozó a Love Letter-hez hasonlóan a Microsoft Outlook segítségével szaporodik, fertőz és rombol.

A kártékony e-mail tárgya: "A great Shockwave flash movie," és egy "creative.exe" nevű csatolt file-t tartalmaz. Megnyitáskor a vírus az Outlook listájában szereplő összes címzettnek továbbítja magát, és a számítógépen található .mp3, .jpg és .zip állományoknak a követkető szövegre változtatja a kiterjesztését: "change at least now to LINUX".

A vírus a következő üzenettel fejezi be tevékenységét: "I could have done far better damage. I could have even completely wiped your hard disk." Az e-mail aláírója a pingvin, a Linux kabalaállata.

A vírus sajnos elég gyorsan terjed, péntek délután már 50 helyről jelentették létezését a vírusirtó programokat készítő Network Asociates-nek, aki a vírust a "high risk", azaz nagyon veszélyes kategóriába sorolta.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról