:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 24. 14:22

Kiderült, melyik techcég húzza be a legtöbb tehetséget a riválisoktól

Az Apple-alkalmazottak nagy valószínűséggel a Google-höz kerülnek, ha váltanak, de a Meta jó abban különösen, hogy máshonnan csábítson át szakembereket, legalábbis a LinkedIn adatok alapján.

A technológiai óriások kihívásokkal és bőséges juttatásokkal próbálják bevonzani a tehetségeket és a már bizonyított veteránokat, sokszor egy másik óriástárstól, bár a növekedést, rugalmasságot és elismertséget jelentő kisebb vállalkozások helyzete sem rossz ebből a szempontból, ha a csapatuk bővítését fontolják.

Mint kiderült, az Apple-től távozó szakemberek többsége munkahelyváltás után a Google-höz kerül - mutatja a Switch on Business új kutatása, ami a technológiai szektor szakembere-állományának mozgását a LinkedIn-profilokon keresztül gyűjtött adatok segítségével vizsgálta, egész pontosan a Google (Alphabet), Amazon, Apple, Meta, Microsoft, IBM, Tesla, Oracle, Netflix, Nvidia, Salesforce, Adobe, Intel és Uber dolgozóit. A kutatás azokat az alkalmazottakat emelte ki, akik úgy töltenek be pozíciót jelenleg valamelyik fent sorolt nagyvállalatnál, hogy korábban egy másik óriáscégnek dolgoztak. Így kiszámíthatóvá vált azon alkalmazottak száma és százalékos aránya, akik techóriástól techóriásig mozogtak.

A karrierváltási trendek azt mutatják, hogy a cupertinói óriáscéget elhagyó alkalmazottak közül tízből csaknem három (29%) a rivális keresőóriásnál landolt, míg 15 százalék az Amazonnál folytatta karrierjét, rajtuk kívül a Meta, a Microsoft és a Tesla fő célpontok. Érdekes módon az Apple nem számított elsődleges célpontnak azon alkalmazottak számára, akik távoztak a vizsgált többi nagyvállalattól, beleértve az Amazont, Google-t, a Metát és a Microsoftot, úgy tűnik, hogy a Google a legnépszerűbb váltási lehetőség.

tewchorias

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Mindössze 5,7 százalékkal a kilencedik helyen szerepel az Apple azon a ranglistán, ami azt mutatja, hogy adott cég dolgozóinak hány százaléka érkezett más techóriástól. Az érték a Metánál a legkiugróbb, mivel alkalmazottainak mintegy 26,51%-a más technológiai óriásnál dolgozott. A Google jelenlegi munkatársainak 24,15 százaléka (kb. 38 316 fő), az IBM-nél lévők mindössze 2,28 százaléka dolgozott korábban egy másik technológiai óriásnál.

A lista alapján a Meta a fejvadászok királya, mivel ez az egyetlen nagy technológiai vállalat, ahol a munkaerő több mint negyede korábban egy rivális technológiai óriásnál dolgozott. A tehetségek toborzása és megtartása kiemelt tevékenység a Facebookot birtokló cégnél, viszont hozzá kell tenni, hogy a közösségi óriásnál viszonylag kevesen is dolgoznak. A Google-nál csak valamivel alacsonyabb a veteránok aránya (24,15%), de ez lényegesen nagyobb létszámot jelent, 38 316 olyan alkalmazottat. A cég toborzási folyamata köztudottan rendkívül alapos, konkrétan egy teljes munkaerő-felvételi bizottság dolgozik egy jelölt kiválasztásán.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 13:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.