:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 4. 10:41

A vártnál gyorsabban tanulták meg a Rustot a Google fejlesztői

Pár hónap, de kevesebb, mint fél év alatt elképzelhető a Rust nyelv elsajátítása, derül ki a Google fejlesztői körében készített felmérésből, amiben korábban C-ben, C++-ban dolgozók értékelték az átállás nehézségeit.

A Mozilla által fejlesztett nyílt forráskódú Rust programozási nyelv 1.0-ás kiadása 2015-ben jelent  meg, azóta egyre népszerűbbé válik a fejlesztők közt, ugyanis nem kevesebbet vállal, minthogy a biztonságot eddig nem látott szintre emeli azzal, hogy kvázi egy "biztonsági hálót" húz a fejlesztő alá, amivel a memóriahibák megelőzhetők. Ráadásul olyan módon lett megtervezve, hogy képes legyen kiváltani a C és C++ nyelveket szinte minden olyan területen, ahol jobb híján ezeket a nyelveket használták eddig a fejlesztők.

Az amerikai nemzetbiztonság mellett egyre több cég áll át a nyelv használatára, és írja át addigi kódjait, a Microsoft is Rust nyelvvel tervezi átírni a Windows rendszermag biztonsági szempontból kritikus részeit, így a Linux után a redmondiak kernelének is fontos részévé válik az alacsony szintű programozásra alkalmas, memóriabiztonságot előtérbe helyező nyelv használata. 

A Google egy bejegyzésben szedte össze tapasztalatait azzal kapcsolatban, mennyire megy gördülékenyen a fejlesztők átállása a nyelvre, miután a tavalyi év során már ezernél is több Google-fejlesztő használta a Rustot, így elsőkézből próbált leszámolni néhány előítélettel. A keresőcég felmérésében résztvevő szoftverfejlesztők körülbelül 13 százaléka rendelkezett korábban már Rust-ismeretekkel, a többiek C/C++, Python, Java, Go vagy Dart nyelvekkel dolgoztak addig.

rust_google_infog

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A válaszadók 2/3-a szerint két hónap, vagy annál rövid idő alatt képessé vált kódot írni Rust-ban, miután nekiállt a nyelv elsajátításának, harmada pedig annyira produktívvá vált, mintha más, korábban már ismert nyelvekkel dolgozott volna. Négy hónap alatt ez a szám 50% fölé emelkedik, tehát minden második fejlesztő olyan szinten tud dolgozni, mint korábban a C-vel, vagy a C++-szal. A keresőcég szerint nincs produktivitásbeli hátrány más nyelvekhez képest.

A fejlesztők által említett fő kihívás a kód építésének lassúsága, a Rust compilere közismerten lassú, a válaszadók alig több mint 40%-a találta elfogadhatónak a sebességet. A legnagyobb kihívást jelentő területek a jelenlegi Google-fejlesztők számára az aszinkronikus programozás és a makrók voltak, amik laposíthatják a nyelv tanulási görbéjét. A válaszadók mindössze 9%-a nem elégedett a Rust diagnosztikai és hibakeresési információinak minőségével, összességében a fejlesztők szerint elegendő információt kapnak a hibaüzenetek során.

A válaszadók szerint az előállított Rust kódok minősége magas – 77% elégedett volt a kód minőségével, és 85 százalék, tehát a túlnyomó többség bízik abban, hogy a kód helyes is, az előnyök között a túlnyomó többség kiemelte még a könnyű áttekinthetőséget.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 12:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.