Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 27. 12:54

Ausztria szinte teljes lakosságának adatait árulta egy hacker

Neveket, címeket és születési dátumokat sikerült szereznie egy felhős adatbázisból.

A német szövetségi rendőrség most hozta nyilvánosságra, hogy tavaly novemberben sikerült letartóztatni egy holland kiberbűnözőt, aki feltehetően Ausztria majdnem teljes lakosságának adataihoz hozzáfért, köztük az állampolgárok teljes neve mellett a lakcímekhez és születési dátumukhoz. A hacker 2020 májusában kínálta eladásra az impozáns csomagot egy online fórumon, ami a rendőrség vizsgálata alapján közel kilencmillió adathalmazt tartalmazott, ez annak fényében aggasztó, hogy Ausztria lakossága 9,1 millió fő.

Az elkövető már nem volt ismeretlen a hatóságok számára, korábban Olaszország, Hollandia, Kolumbia lakosairól is szerzett információkat, amelyekkel szintén kereskedni próbált.

hacker_ausztriaű

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát?

Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Hogyan forgathatja fel az AI a fejlesztői munkát? Avagy előbb lesz autocoding mint önvezetés? Folytatódik a HWSW IT-karrierre fókuszáló kraftie! rendezvénysorozata.

Ugyan a megszerzett információk úgynevezett regisztrációk adatok, amiket az állampolgárok maguk szolgáltatnak a hatóságoknak, kiberbűnözők kezében veszélyessé válhatnak. Érzékeny pénzügyi információkhoz nem sikerült hozzáférni.

Az ITPro szerint az adatokat az ország televíziós és rádiós engedélyeinek beszedéséért felelős szervezeten, a GIS-en keresztül csapolta le az elkövető egy rosszul konfigurált felhős adatbázisból, amit keresőmotoron keresztül talált meg, a hatóság pontosítása alapján „nem a Google-ön”.

A 25 éves gyanúsított férfit amszterdami lakásában fogták el, a rendőrség egyelőre nem részletezte, hogy az incidensnek milyen következményei lehetnek a későbbiekben adatvédelmi szempontból. 

a címlapról