Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 27. 12:54

Ausztria szinte teljes lakosságának adatait árulta egy hacker

Neveket, címeket és születési dátumokat sikerült szereznie egy felhős adatbázisból.

A német szövetségi rendőrség most hozta nyilvánosságra, hogy tavaly novemberben sikerült letartóztatni egy holland kiberbűnözőt, aki feltehetően Ausztria majdnem teljes lakosságának adataihoz hozzáfért, köztük az állampolgárok teljes neve mellett a lakcímekhez és születési dátumukhoz. A hacker 2020 májusában kínálta eladásra az impozáns csomagot egy online fórumon, ami a rendőrség vizsgálata alapján közel kilencmillió adathalmazt tartalmazott, ez annak fényében aggasztó, hogy Ausztria lakossága 9,1 millió fő.

Az elkövető már nem volt ismeretlen a hatóságok számára, korábban Olaszország, Hollandia, Kolumbia lakosairól is szerzett információkat, amelyekkel szintén kereskedni próbált.

hacker_ausztriaű

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Ugyan a megszerzett információk úgynevezett regisztrációk adatok, amiket az állampolgárok maguk szolgáltatnak a hatóságoknak, kiberbűnözők kezében veszélyessé válhatnak. Érzékeny pénzügyi információkhoz nem sikerült hozzáférni.

Az ITPro szerint az adatokat az ország televíziós és rádiós engedélyeinek beszedéséért felelős szervezeten, a GIS-en keresztül csapolta le az elkövető egy rosszul konfigurált felhős adatbázisból, amit keresőmotoron keresztül talált meg, a hatóság pontosítása alapján „nem a Google-ön”.

A 25 éves gyanúsított férfit amszterdami lakásában fogták el, a rendőrség egyelőre nem részletezte, hogy az incidensnek milyen következményei lehetnek a későbbiekben adatvédelmi szempontból. 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról