Szerző: Koi Tamás

2022. november 14. 09:57

Ausztrália betiltaná a váltságdíjfizetést a zsarolóknak

Minden szempontból elvenné a kiberbűnözők kedvét a helyi kormányzat attól, hogy ausztrál célpontokat támadjanak - a kormányzati intézmények szorosabb és szigorúbb fellépése mellett többek között napirenden van, hogy illegálissá válik a hackereknek fizetett váltságdíj.

Példátlan lépésre szánhatja el magát az ausztrál kormány az országot az utóbbi hónapokban ért, kiterjedt hacketrámadásokra válaszul. A privát és és állami szektort egyaránt sújtó támadások az utóbbi időszakban annyira megsokasodtak, hogy maguk a támadások mellett rövidesen a támadókkal való megegyezés, így konkrétan a váltságdíjak kifizetése is illegálissá válhat az országban.

Minderről Clare O'neil belügyminiszter beszélt vasárnap az ABC televíziónak adott interjújában, ahol közölte, a kormány új kiberbiztonsági stratégiájába fog illeszkedni a ransomware-támadások kvázi ellehetetlenítését célzó szigorítás.

ransomware

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t?

A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t? A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

A szigorúbb ellenőrzést és a jogszabályok betartását két ausztrál kormányzati intézmény, a helyi rendőrhatóság és a külföldi elektronikus kommunikáció megfigyelésével megbízott Australian Signals Directorate koordináltan fogja végezni egy nagyjából száz nyomozóból álló különítmény által.

Az ausztrál kormányzat számára azután telt be a pohár, hogy a feltételezések szerint orosz bűnözői csoportok októberben betörtek az ország legnagyobb magán-egészségbiztosítójához, a Medibankhoz, ahonnan nagyjából tízmillió meglévő és/vagy egykori ügyfél személyes adataihoz férhettek hozzá.

Egy hónappal korábban, szeptemberben pedig az ország második legnagyobb távközlési szolgáltatóját, az Optust törték fel legalább nyolc másik, kiterjedt mennyiségű személyes adatot kezelő céggel egyetemben.

Az Ausztráliát érintő kibertámadások súlyosságát jól jelzi, hogy a belügyminiszter mellett a témában megszólalt az igazságügyminiszter, valamint a miniszterelnök is - Anthony Albanese személyesen jelentette be, hogy kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a Mediabank-támadás hatásait mérsékelje, így többek között létrejött egy a károsultak számára létrehozott segélyvonal, ahová azok fordulhatnak, akik bármilyen segítséget igényelnének a támadással összefüggésben.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról