:

Szerző: Vörös Péter

2000. november 19. 09:00

Comdex: Lehet, hogy a Corel megválik a Linux-tól?

[TechWeb] A gondokkal küszködő Corel ez év végéig áll elő új vállalati stratégiájával, amelyben lehet, hogy benne lesz a szoftvergyártó cég Linux üzletágának értékesítése, valamint marketing tervek a cég zászlóshajójának számító WordPerfect termékcsomaggal kapcsolatba, jelentette ki Derek Burney, a cég elnök-vezérigazgatója egy Comdex-es interjúban.

Burney, a cég korábbi műszaki vezérigazgatója augusztusban vette át a cég vezetését Michael Cowpland-től a Corel alapító/elnök-vezérigazgatójától, azóta a cég pénzügyi helyzete új befektetésekel stabilizálódott. A Corel a McKinsey & Co. tanácsadó céget kérte fel a lehetőségek felmérésére.

A Corel az augusztus 31-ével végződő negyedévében 36,4 millió $-os bevételt realizált, ennek kb. 10%-át hozta a Corel Linux és a WordPerfect Linux. A kérdés az, hogy Linux piacon a sikerekhez szélesebb termékválasztékot kell nyújtani, akár akvizíció révén is (ld. a cég korábbi terveit az Borland/Inprise/Borland-dal kapcsolatban). Elemzők akkoriban megkérdőjelezték azt, hogy a cégnek elég készpénze van a működéshez. Június elején a cég 320 alkalmazottat (a létszám 21%-át) bocsátott el egy 40 millió $-os költségcsökkentési terv keretében.

A készpénzhelyzet javítására további lépéseket tett a Corel: október elején 24 millió részvényt adott el a Microsoft-nak

A Comdex-en mutatta be a cég a WordPerfect Office 2002 preview-ját, ezt a jövő év első felében tervezik bemutatni. E csomag egyebek között növelni fogja a Microsoft Visual Basic támogatást a termékcsomag egészében. A cél a meglévő 22 millió (!!) WordPerfect felhasználó jobb kihasználása ill. új vevők megnyerése a Linux-os verzió révén.

A taktikát persze már korábban is megpróbálta a cég, de ennek ellenére a felhasználók kb. 85%-a (több, mint 18,5 millióan) még mindig a szoftver korábbi változatát használják, beleértve a jó öreg WordPerfect 5.1 DOS-os változatot, amelynek Windows-osítása ellen oly' jó eredményeket ért el a Microsoft a Windows 3.x kódolásánál ... (pl. a WordPerfect 5.1 for Windows zseniális volt a maga módján, pl. az akkor létező legjobb file manager-rel - csakhogy rendszersen fagyott a program ... teszi ezt az MS azóta is minden egyes új Windows verzió megjelenítésénél.)

Persze a Corel-nek sem lesz könnyű dolga a téren, hogy jól működő korábbi verziók lecserélésére vegyék rá a felhasználókat: így jár pórul a fogyasztói társadalomban egy olyan cég, amely jó (és alapvetően nem évente lecsérelendő) termékeket gyárt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.