:

Szerző: Koi Tamás

2021. szeptember 21. 11:58

Több millió Hikvision kamera szabad préda évek óta

Csaknem ötmillió Hikvision IP-kamera támadható az interneten keresztül egy öt éve létező kritikus biztonsági résen keresztül, melyet most foltozott be a kínai gyártó.

Kritikus besorolású biztonsági rést szúrtak ki etikus hackerek a kínai Hikvision egyes IP-kameráinak vezérlőszoftverében. Az idén júliusban felfedezett sérülékenység a kínai gyártó szinte összes, 2016 óta megjelent biztonsági kameráját érinti, a Kiberblog posztja szerint jelenleg is körülbelül ötmillió internetre kötött eszköznél használható ki a biztonsági rés, melyek közül mintegy 23 ezer Magyarországon található. 

A CVE-2021-36260 kódszámú kritikus sebezhetőség révén a teljes kontroll átvehető a kamera felett, melyet így akár botnet-hálózatba tudnak szervezni, vagy sikeresen tudják támadni rajta keresztül a belső hálózatot is.

camera_dome

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Kiberblog a támadási mechanizmus kapcsán kiemeli, hogy gyakorlatilag egyetlen, megfelelően formázott üzenettel kompromittálható a kamera: egy olyan root shellhez lehet hozzáférni, amely magasabb jogosultsági szintet biztosít, mint a rendeltetésszerűen a tulajdonos által használható, limitált shell hozzáférés.

A biztonsági rést felfedező szakemberek szerint a támadás jellegét, súlyosságát, illetve a gyártó eszközeinek potenciális vásárlókörét figyelembe véve a sebezhetőségen keresztül kritikus infrastruktúrák is veszélyben lehetnek.

A júliusban felfedezett sebezhetőséget szeptember 16-án publikálták a szakemberek, a Hikvision három nappal később közzétett riasztásában pedig már felsorolja az érintett típusok listáját, melyekhez időközben elkészült az a firmware-frissítés, mely befoltozza a biztonsági rést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 20:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.