Szerző: Vörös Péter

2000. november 14. 09:03

Hewlett-Packard: a vártnál gyengébb negyedév - vége a PricewaterhouseCoopers megvételével kapcsolatos megbeszéléseknek

[Bloomberg, CNET] A világ második legnagyobb számítógépgyártó cége az október 31-vel záródó negyedévet 826 millió $ nyereséggel zárta, szemben a tavalyi hasonló időszakban elért 762 millió $-ral - a gond csak az, hogy az elemzők a HP korábbi kijelentései alapján 1,03 milliárd nyereséget vártak (összehasonlításként: a Sun legutóbbi negyedévében a nyereség 88%-kal, forgalma pedig 60%-kal nőtt). 1999. júliusa óta, Carly Fiorina 'elnök-vezérigazgatósága' alatt ez az első negyedév, hogy a cég a vártnál gyengébben szerepel - Fiorina egy személyben elismerte a felelősséget a rossz eredményekért. A cég forgalma egyébként 17%-kal 13,3 milliárd $-ra nőtt, szemben a tavalyi hasonló időszak 11,4 milliárd $-jával - ez valamivel jobb a vártnál.

A szakértők szerint az egyedüli jó hír az, hogy a HP mégsem fogja megvenni a PricewaterhouseCoopers-t - valószínűleg csak a céggel kapcsolatos bizonytalanságot fokozta volna csak egy hosszadalmas és kétes kimenetelű egyesülés.

A nyomtatók és tartozékok forgalma a vártnál valamelyest jobban, 6%-kal nőtt. A nyereséget kedvezőtlen árfolyamok, magasabb kiadások és a kevésbé nyereséges termékek nagyobb aránya okozta - nagyjából jellemző módon a többi termékágra is.

A Hewlett-Packard részvényárfolyama 5$-ral 34,13$-ra esett vissza tegnap. A cég részvényei 44%-ot estek azóta, hogy szeptember 11-én megerősítették azt, hogy tárgyalásokat kezdtek a Pricewaterhouse felvásárlásáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról