Szerző: Koi Tamás

2021. május 5. 14:15

Nem mindenki rajong az EU félvezetőipari ambícióiért

Nem lesz könnyű dolga az Európai Unió végrehajtó szervének a Digital Compass 2030 nevet viselő terv iparági szereplőkkel történő elfogadtatása során.

Függetlenítenie kell az Európai Uniónak a félvezetőgyártási-ellátási lánc legalább egy részét a külföldi szereplőktől, ennek érdekében új gyárak építésére és a helyi gyártók szorosabb együttműködésére, támogatására tesz javaslatot az Európai Bizottság Digital Compass 2030 nevű javaslata, melynek egyes részleteit márciusban, a globálissá váló félvezetőhiány időszakában ismerhette meg a nyilvánosság.

Az EU végrehajtó szervének ugyanakkor nem lesz könnyű dolga, ha keresztül akarja nyomni akaratát a politikai döntéshozókon és az érintett magánvállalatokon, amit jól személtet, hogy az egyik legnevesebb európai félvezetőipari szereplő, a francia-olasz STMicroelectronics közölte, bár alapvetően üdvözli a kezdeményezést, nem érdekelt abban, hogy részt vegyen bármilyen, politikailag koordinált iparági szintű szövetségben.

wafers

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Jean-Marc Chéry, az STMicro vezérigazgatója egy interjúban a fentiek mellett közölte, bármilyen végleges javaslatot tesz le az asztalra a Bizottság a héten, annak hatásai öt évnél hamarabb biztosan nem jelentkeznek majd, vagyis a rövid idő alatt rendkívül súlyos helyzetté vált, jelenlegi félvezetőhiányra nem fog megoldást nyújtani. Chéry szerint a mostani kritikus időszak akár egy évig is eltarthat még.

A globális félvezetőhiányra az Európai Bizottság mellett az amerikai kormányzat is igyekszik mihamarabb megoldást találni, így Joe Biden elnök már javaslatot tett a Kongresszusnak egy 50 milliárd dolláros támogatási csomag elfogadására, a Reuters fehér házi forrásai szerint ugyanakkor az sincs kizárva, hogy az elnök az 1950-ben,  a koreai háború idején elfogadott Defense Production Act alapján arra fogja kötelezni a helyi félvezetőgyárakat, hogy kapacitásaikat az autóipari megoldások előállítására csoportosítsák át.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról