:

Szerző: Vörös Péter

2000. november 13. 08:13

Tovább esnek a DRAM árak

[EB News] A fő ok ismerős: a várakozások szerint nem lesz elegendő az ünnepi szezon PC kereslete és az azonnali memória piacon már havonta halmozódik a készlet e szezonra. A hír jó az OEM gyártók és a fogyasztók számára, a memóriagyártók számára viszont annak az időnek visszatértét jelenti, amikor gyártási költségen vagy az alatt kell árulni chip-jeiket/moduljaikat.

A DRAM gyártók szerint az első negyedévi megrendelések már ismét jól néznek ki, a piaci elemzők azonban kevésbé bíznak a helyzet gyors helyreállásában: még akkor is, ha az árak hamarosan elérik a mélypontot, nem ismert, milyen lesz a kereslet, persze akár emelkedhetnek is az árak és kényszerű kínálati korlátozásokra is sor kerülhet.

A Dataquest piackutató cég szerint az iskolakezdési szezonnak idén alig volt jele, ezért halmozódott fel a memória chip/modul áradat: az ázsiai prompt piacokon a PC-133 8x8 64-megabites chip-ek ára 3,50$ alá esett, míg a PC100 8x16 128-Mbit-eseké 9,80$-ra. Az USA szabadpiacokon a 8x8 64-Mbit-es chip ára 3,85$ közötti. A szerződéses OEM árazás is követi az eseményeket, a jelentések szerint a 8x8 64-Mbit-es chip-ek ára 5$, míg a 128-Mbit SDRAM chip-ek ára 11$ alatti. Ez azt jelenti, hogy az előző 1 hónapban 30 36%-ot csökkentek az árak.

Mivel az első negyedév hagyományosan lassúbb a negyediknél, a túlkínálat tovább folytatódhat januárban. A Dataquest a régóta várt DRAM hiányt most a jövő év második negyedévére tolta ki, ahhoz képest, hogy annak már régen "meg kellett volna érkeznie".

Az iparág képviselői szerint a OEM túlkínálat és a csatorna készlet lényegében elfogyott, a készletkorrekció (amely az árcsökkentés legfontosabb oka volt) véget ért - ezzel a hagyományos kínálat-keresleti helyzet hamarosan visszaáll.

A Hitachi és a NEC új közös vállalata, az Elpida számára sem túl jó hír a piaci bizonytalanság: a január 1-én induló cég célpontja a fogyasztói PC szegmens - pont az a terület, amely a mostani készletkorrekciót leginkább okozta. Ha hosszú távú problémává válik a kérdés, akkor az Elpida kénytelen lesz csökkenteni a termelést. Egyébként pedig egy kicsit nagyobb készletet tart majd a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.