Szerző: Bőle György

2000. március 21. 20:15

Ismét nVidia NV15...

Valóságos netes hírözön jellemzi, minden nVidia-val kapcsolatos dolog kiszivárgását. Ez nem is csoda, hiszen a cég igazi sikertörténetet írt az elmúlt 2 évben. Miután több sikeres grafikus chipet is piacra dobtak, jött a GeForce, amely révén a cég gyakorlatilag vezető szerephez jutott a piacon (igaz, több etikátlan húzással - erről szól majd a hétvégén megjelenő Veszedelmes viszonyok című cikkem is). Ezek után pedig jött a hír, hogy a Microsoft új játék-konzoljában is nVidia chip lesz, és a cég részvényei az egekbe szálltak. Időközben a kis nVidia nagy értékű, sikeres tőzsdei szereplővé cseperedett, és jelenleg minden egyes hír komoly milliókat ($) mozgat.

Valóságos netes hírözön jellemzi, minden nVidia-val kapcsolatos dolog kiszivárgását. Ez nem is csoda, hiszen a cég igazi sikertörténetet írt az elmúlt 2 évben. Miután több sikeres grafikus chipet is piacra dobtak, jött a GeForce, amely révén a cég gyakorlatilag vezető szerephez jutott a piacon (igaz, több etikátlan húzással - erről szól majd a hétvégén megjelenő Veszedelmes viszonyok című cikkem is). Ezek után pedig jött a hír, hogy a Microsoft új játék-konzoljában is nVidia chip lesz, és a cég részvényei az egekbe szálltak. Időközben a "kis" nVidia nagy értékű, sikeres tőzsdei szereplővé cseperedett, és jelenleg minden egyes hír komoly milliókat ($) mozgat.
Mindezt miért írom? Mert ebben a közegben minden egyes a céggel kapcsolatos hír rendkívül spekulatív, illetve a mostani hír is a kétes infoiról híres The Register-től való.
A hír szerint az NV15 kódjelű chip órajele 180-200MHz körül várható, ami az órajelenkénti 8 texelt (Hypertexel technológia) figyelembe véve 1280-1600 Mtexeles fill rate-et ad. Ezt azért ne vegyük készpénznek... A forrás szerint, ezekkel a paraméterekkel a Quake3 1024*768@32-es felbontásban 80 fps-t produkál.

Végezetül egy szigorúan csak magánvélemény. Az első NV15 alapú kártyát a Creative adja ki 3D Blaster GeForce 2 néven. A Creative-nak szinte már-már szokása, hogy minden chipre elsőként épít kártyát, ugyanakkor ezek a futtában összedobott termékei több céget lejárattak már. Elég csak az első SD-s Geforce-okra gondolni, amelyeket fűnek-fának adtak tesztelni, majd az nVidia szólt nekik, hogy ne tegyék, mert a GeForce beharangozott teljesítménye a DDR-rel érvényes. A Savage 4 alapú, 110/125-ön alulhajtott fecskéjükről nem is beszélve...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról