Szerző: mz

2000. november 10. 22:17

Intel laboratórium a Budapesti Műszaki Főiskolán

[Mmd] A kelet-európai regionális felsőoktatási program Magyarországra történő kiterjesztésének részeként az Intel Corporation új internetes laboratóriumot avatott Budapesten.

A Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kara nyerte az Intel Corporation "Internetes gazdaság Intel megoldásokkal" című pályázatát, amelyet a magyar egyetemek számára hirdetett 2000. márciusában. A pályázat célja, hogy a magyar egyetemek elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos kutatási és oktatási munkájának támogatásával hozzájáruljon az internetes gazdaság növekedéséhez. A Neumann János Informatikai Főiskolai Kar a pályázat győzteseként kapta az Intel Corporation támogatását, a 75 ezer dollár értékű új internetes laboratórium (asztali gépek, munkaállomások, kiszolgálók, hálózati berendezések) létrehozásához.

"A mai diákok alkotják az első olyan generációt, amelynek tagjai úgy nőnek fel, hogy az internet életük szerves részét képezi" - mondta Golubeff Róbert, az Intel magyarországi képviselője. "Nagyon fontos tehát, hogy a tanárok számára is biztosítsuk azokat az oktatási és szoftvereszközöket, amelyekkel a mai technológiában rejlő lehetőségeket fel tudják használni a tanításhoz."

A laboratórium avatása alkalmából az USA budapesti nagykövetségének ügyvivője, Thomas Robertson üdvözölte a kezdeményezést, amely szavai szerint "az oktatásra alapozva elősegíti a magyar informatikai ipar kiépítését." A diplomata elmondta, "összhangban a magyar kormány informatikai programjával, az Amerikai Nagykövetség informatikai kezdeményezésének is egyik fontos eleme, hogy segítse a számítógépes készségek kialakítását és az internet hozzáférést Magyarországon. Az Intel pályázatának díja, melynek elnyeréséhez szívből gratulálok a Főiskolának, nagy lépéssel viszi közelebb a magyar fiatalokat az elektronikus társadalom álmának megvalósításához."

Az "Internetes gazdaság Intel-megoldásokkal" elnevezésű pályázat része az Intel kelet-európai regionális felsőoktatási programjának, amelynek keretében jelentős összegeket kíván költeni a tudomány és a technológia oktatásban történő felhasználására. A program célja, hogy a mai tanárokat és hallgatókat felkészítsék a holnap követelményeire. Az Intel olyan oktatási programokat dolgoz ki és támogat, amelyek a tudomány, a matematika, a műszaki ismeretek és a technológia oktatásának javítása; a technológiának az oktatási intézményekben történő hatékony felhasználása, valamint a technológiai és műszaki pályákon való elhelyezkedés lehetőségeinek bővítése révén, az egész világon hozzájárulnak a diákok és a közösségek igényeinek kielégítéséhez.

"Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy főiskolai karunk lett a pályázat győztese, hiszen ez azt bizonyítja, hogy munkánkkal sikerült megszereznünk az Intel szakértőiből álló zsűri elismerését. A pályázat ösztönzést és színteret jelent a magyar diákok számára olyan eredeti kutatási projektek megvalósításához, amelyek felmérésen alapuló tanulási módszerek eredményei. Egyben lehetővé teszi számukra, hogy fejlesszék érvelési képességeiket, és első kézből szerezzenek gyakorlati technológiai tapasztalatokat." – mondta Kutor László docens, az új Internetes Labor vezetője.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról