:

Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 29. 10:41

Nemzeti AI-kutatást koordinál a SZTAKI

Új kutatási központok, úgynevezett "Nemzeti Laboratóriumok" indulását jelentette be az Innovációs- és Technológiai Minisztérium. A 18 induló laborból kettőt a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, vagyis a SZTAKI vezet.

Újabb eszközzel igyekszik a kormány bizonyos területek kutatás/fejlesztési projektjeit ösztönözni, így az Innovációs- és Technológiai Minisztérium által létrehozott "Nemzeti Laboratóriumok" adott kutatási témában összefogják a kutatóintézeteket, egyetemeket és az ipari szereplőket. A Nemzeti Laboratóriumok közül kettőt is az ELKH SZTAKI vezet.

A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) célja a mesterséges intelligenciához kapcsolódó kiemelt témákban publikációk, szabadalmak, technológiatranszfer és ipari kapcsolatok elősegítése, finanszírozása - áll a SZTAKI által kiadott közleményben . Kiemelt cél még a területen működő ipari, egyetemi és kutatóintézeti szereplők összekapcsolása, közös képviselete piaci és nemzetközi projektekben. Az MILAB kutatási programja összhangban van a 2020-2030 időszakra kijelölt Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájával, a stratégia kiemelt kutatási elemeit valósítja meg.

sztaki_onvezeto

A román IT nem csak a bérekben előz minket

A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A román IT nem csak a bérekben előz minket A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A piaci, társadalmi, államigazgatási igények becsatornázását, irányok követését az MILAB projektirodája a Mesterséges Intelligencia Koalícióval együttműködésben végzi. A MILAB fő kutatási területei: az MI, mélytanulás (deep learning) matematikai alapjai; természetesnyelv-feldolgozás; gépi érzékelés; orvosi, egészségügyi és biológiai alkalmazás; biometriai alkalmazások, személyes adatok védelmét biztosító adatfeldolgozó technológiák; agrár- és élelmiszeripar; közlekedés; gyártás és feldolgozóipar; távközlés.

A SZTAKI-hoz tartozó másik új laboratórium, az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium célja a mobilitással kapcsolatos kutatási feladatok hatékony és innovatív megoldása a hazai szakemberek, műszaki eszközök és releváns kutatási eredmények integrált felhasználásával. A kutatás/fejlesztési projektek fókuszában az önvezető közúti járművek, légi járművek, mobil robotok és autonóm gyártórendszerek állnak. A projektben létrejövő kutatási eredmények és know-how a várakozások szerint nemcsak hazai járműipar hozzáadott értékének növekedését, valamint az ipari cégek és a kutatói közösség összefogását segítik, de az eredmények kommunikálásával az autonóm járművek társadalmi elfogadottságát is növelik.

Az október 11-i kraftie meetupon (online és helyszíni) azoknak az IT szakembereknek szeretnénk picit segíteni, akik elérkezettnek látják az időt, hogy IC karrierjük után menedzser irányban haladjanak tovább.

a címlapról