Szerző: Koi Tamás

2020. július 17. 10:26

Így fejlődik az 5G ott, ahol van pénz és akarat

Megegyezett a három dél-koreai operátor és az illetékes minisztérium egy két évig tartó 5G-s fejlesztési etapban azzal a céllal, hogy az ázsiai országban a kormányzat és a szolgáltatók valódi összefogása révén minden más régióhoz és országhoz képest fejlettebb és kiterjedtebb vezeték nélküli telekommunikációs hálózatot vehessenek igénybe az ügyfelek.

Ambiciózus tartalmú megállapodást kötött a három dél-koreai mobilszolgáltató, az SK Telecom, a KT és az LG Uplus a helyi kormányzattal az 5G-s mobilhálózatok rövid távú fejlesztési etapját illetően - számol be a helyi média. A cégek így 2022-ig összesen mintegy 22 milliárd dollár értékű koreai wont költenek az új generációs hálózatok fejlesztésére, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy a világ legfejlettebb távközlési infrastruktúrája álljon a gazdasági élet szereplői, a kormányzati intézmények és az egyéni előfizetők rendelkezésére.

A cégek és a helyi infokommunikációs tárca közt létrejött megállapodás értelmében a következő két évben elsősorban a főváros, valamint hat további metropolisz 5G-s lefedettségén, illetve az elérhető szolgáltatás minőségén javítanak majd az operátorok, emellett mintegy 2000 középületet és két szöuli metróvonalat, valamint a környező autópályákat tervezik teljes egészében lefedni 5G-s szolgáltatással a cégek. Jövőre országszerte további 4000 középület, számos további metróállomás, az összes vonatállomás, illetve az összes nagyobb autópálya mentén elérhetővé válik majd a szolgáltatás - vállalták a felek.

korea_5g

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A helyi kormányzat különböző beruházásösztönző lépésekkel járul hozzá ahhoz, hogy a szolgáltatók teljesítsék önkéntes vállalásaikat. Így a cégek az ígéretek szerint különböző adókedvezményekre és bizonyos adónemek mértékének csökkentésére számíthatnak cserébe a tetemes összegű beruházásért.

Dél-Koreában az 5G-s szolgáltatásokat egyelőre jellemzően a hagyományos üzleti modellben, mobilnetes szolgáltatásként értékesítik az előfizetőknek. Az országban idén májusban már a mobilelőfizetők 10%-a (mintegy 6,9 millió ügyfél) vett igénybe 5G-s szolgáltatást, a felhasználói bázis pedig a lefedettség növekedésével és az egyre nagyobb számban elérhető 5G-s készülékekkel párhuzamosan folyamatosan nő.

A helyi operátorok jelenleg mintegy 115 ezer 5G-s antennát üzemeltetnek Dél-Koreában, ám ezzel is csupán 14,3%-os az országos földrajzi lefedettség. A hálózatok egyelőre kizárólag a 3,5 GHz-es sávban üzemelnek, a szolgáltatás nyújtásához szükséges frekvencialicenceket 2018-ban osztotta ki a kormányzat a mobilcégeknek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról