Szerző: Koi Tamás

2020. június 22. 10:37

Jelentősen nőtt az igény az otthoni vezeték nélküli nethozzáférésre

Az új koronavírus fertőzés hatására minden eddiginél jobban megnőtt a vezeték nélküli otthoni/irodai internetelérések iránti igény, legfőképpen olyan régiókban, körzetekben, ahol a vezetékes infrastruktúra elavult vagy nincs megfelelően kiépítve.

Minden eddiginél nagyobb igény mutatkozik a helyhez kötött vezeték nélküli internethozzáférésekre (angolul fixed wireless access, vagyis FWA), miután az új koronavírus járvány miatt azokban a régiókban és körzetekben is fokozottan nőtt a távmunka és az otthoni tanulás iránti igény, ahol egyébkén az ezeket kiszolgáló vezetékes háttérinfrastruktúra nincs megfelelően kiépítve, netán elavult. Az Ericsson múlt héten közzétett mobilitás jelentése szerint az FWA kapcsolatok száma a járványhelyzetre tekintettel - egyben felkészülve a további hullámokra - a következő években megtöbbszöröződhet.

Így a jelentés alapján a várakozások szerint 2025 végére az FWA kapcsolatok száma elérheti a 160 milliót, és a globális mobilhálózati adatforgalom 25 százalékát adják majd. 2019 végi becslések szerint az FWA adatforgalom a teljes globális adatforgalom mintegy 15 százaléka volt. A mostani előrejelzések szerint ez közel nyolcszorosára nő majd, és 2025-re 53 exabájtot érhet el.

ericsson_fwa_2019_2025

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Ericsson definíciója szerint FWA elérésnek tekinthető minden olyan internetelérés, mely 4G-s vagy 5G-s mobilnetes infrastruktúrára támaszkodik, a kapcsolatot pedig ennek megfelelően valamilyen, az otthoni vagy irodai hálózatba szervesen beépített végberendezés (modem vagy modemmel egybeépített router), illetve egy ehhez a vételi körülmények függvényében esetlegesen csatlakozó külső antenna adja. Az FWA egyben a jövőbeni 5G-s infrastruktúra-fejlesztések és felhasználás egyik alapját adhatja olyan régiókban, ahol a vezetékes hálózat kiépítése nehézségekbe ütközik vagy anyagilag nem térülő.

Az FWA elérések az Ericsson szerint emellett kiválthatnak olyan, évtizedes vezetékes technológiákat, mint a réz érpáron alapuló xDSL. A cég úgy látja, globálisan mintegy 300 milllió xDSL végpontot lehetne lecserélni helyhez kötött vezeték nélküli elérésre, így az előfizetők anélkül juthatnának nagyobb sávszélességű internetkapcsolathoz, hogy a vezetékek és a kapcsolódó berendezések cseréjével akár nekik, akár a szolgáltatóknak bajlódnia kellene.

Hazánkban a Magyar Telekom xDSL-kapcsolatokhoz kínált "gyorsító opciója" egyfajta hibrid vezetékes-mobil megoldásnak számított, ez a konstrukció azonban már nem szerepel a szolgáltató hálózatában. A DIGI kínálatában klasszikus FWA-elérés a ma is előfizethető DIGI kompakt csomag, mely tavaly óta változatlan formában és lefedettséggel, 27 magyarországi településen (zömében kistelepüléseken) érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról