Szerző: Koi Tamás

2020. január 31. 14:40

Távozik az IBM vezérigazgatója

Távozik az IBM vezérigazgatója, Ginni Rometty, jelentette be meglepetésszerűen a cég a csütörtökön.

Távozik az IBM éléről Ginni Rometty vezérigazgató, jelentette be a technológiai óriás csütörtökön. Az elmúlt mintegy nyolc évben az IBM arcaként megjelenő vezető az egyik legismertebb amerikai cégvezérként hagyja ott a társaságot az ott töltött negyven évnyi munkaviszony után. Utódja áprilistól Arvind Krishna, a társaság felhős üzletágának jelenlegi vezetője lesz.

Rometty távozása meglepetésként érte mind a cég dolgozóit, mind a szakmát, ahol az IBM-re évek óta jellemző, átütő sikerek nélküli útkeresés dacára az egyik legelismertebb amerikai cégvezetőnek számított. A vezető feladata volt, hogy az IBM-ből a régi idők begyepesedett, hardverfókuszú technológiai multijából egy modern szemléletű, elsősorban felhőalapú és AI-termékekre fókuszáló technológiai céget alakítson, a folyamat azonban Rometty szerint sem ment teljesen zökkenőmentesen, a tulajdonosok türelme pedig mostanáig tartott.

rometty
ginni rometty

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A 62 éves - ebből az IBM-nél 40 évet eltöltő - veterán helyére szintén egy veterán kerül áprilistól: Arvind Krishna 30 éve dolgozik a vállalatnál, mely élete első, egyben mindmáig egyetlen munkahelye. Tavaly óta ő az IBM felhős és kognitív megoldásaiért felelős részlegeinek vezetője, valamint hozzá tartozik a vállalat kutatóközpontjának irányítása is. Krishna emellett vezető szerepet játszott a több mint százéves vállalat mindeddig legnagyobb akvizíciós üzletének, a Red Hat felvásárlásának tető alá hozatalában.

Az IBM vezetőcseréjének hírére a cég papírjainak kereskedés utáni árfolyama 4 százalékot emelkedett.

 

a címlapról