Szerző: Koi Tamás

2020. január 31. 14:40

Távozik az IBM vezérigazgatója

Távozik az IBM vezérigazgatója, Ginni Rometty, jelentette be meglepetésszerűen a cég a csütörtökön.

Távozik az IBM éléről Ginni Rometty vezérigazgató, jelentette be a technológiai óriás csütörtökön. Az elmúlt mintegy nyolc évben az IBM arcaként megjelenő vezető az egyik legismertebb amerikai cégvezérként hagyja ott a társaságot az ott töltött negyven évnyi munkaviszony után. Utódja áprilistól Arvind Krishna, a társaság felhős üzletágának jelenlegi vezetője lesz.

Rometty távozása meglepetésként érte mind a cég dolgozóit, mind a szakmát, ahol az IBM-re évek óta jellemző, átütő sikerek nélküli útkeresés dacára az egyik legelismertebb amerikai cégvezetőnek számított. A vezető feladata volt, hogy az IBM-ből a régi idők begyepesedett, hardverfókuszú technológiai multijából egy modern szemléletű, elsősorban felhőalapú és AI-termékekre fókuszáló technológiai céget alakítson, a folyamat azonban Rometty szerint sem ment teljesen zökkenőmentesen, a tulajdonosok türelme pedig mostanáig tartott.

rometty
ginni rometty

Téli kuckózáshoz

Több 100 IT-előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján: csatlakozz!

Téli kuckózáshoz Több 100 IT-előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján: csatlakozz!

A 62 éves - ebből az IBM-nél 40 évet eltöltő - veterán helyére szintén egy veterán kerül áprilistól: Arvind Krishna 30 éve dolgozik a vállalatnál, mely élete első, egyben mindmáig egyetlen munkahelye. Tavaly óta ő az IBM felhős és kognitív megoldásaiért felelős részlegeinek vezetője, valamint hozzá tartozik a vállalat kutatóközpontjának irányítása is. Krishna emellett vezető szerepet játszott a több mint százéves vállalat mindeddig legnagyobb akvizíciós üzletének, a Red Hat felvásárlásának tető alá hozatalában.

Az IBM vezetőcseréjének hírére a cég papírjainak kereskedés utáni árfolyama 4 százalékot emelkedett.

 

a címlapról