Szerző: Koi Tamás

2019. november 8. 14:46

Régi ügy miatt szedheti újra elő a Google-t az EU

Nem érte el a hatását az Európai Bizottság 2017-ben gigabírsággal és a Google önkéntes vállalásával lezárult vizsgálata, mely a keresőóriás versenyellenes gyakorlatának megszüntetését célozta az árösszehasonlító oldalak feltüntetése kapcsán.

Nem vezettek eredményre az internetes árösszehasonlító szolgáltatások feltüntetése kapcsán a Google önkéntes vállalásai, melyet egy 2017-ben, 2,42 milliárd eurós gigabüntetés kiszabásával záródó versenyügyi vizsgálat eredményezett - mondta el az Európai Bizottság versenyügyi biztosa egy csütörtöki rendezvényen. Piaci szereplők ezért már korábban megkeresték az EU illetékes szervét annak érdekében, hogy az utóvizsgálat keretében állapítsa meg, hogy a piaci verseny továbbra is torzul a Google gyakorlata miatt.

Az árösszehasonlító oldalak működésének alapja a forgalom, ezt a forgalmat továbbítják a webáruházak felületeire, a sikeres értékesítésből pedig részesedést kapnak. Az eredeti forgalom jelentős része azonban a keresőmotorokból érkezik - itt pedig a Google-nek domináns szerepe van. A cég 2008-ban változtatott a stratégiáján és elkezdte a találatok között hátrébb sorolni a versenytárs árösszehasonlítókat, míg saját szolgáltatását legfelül vagy az oldal elejéhez közel helyezte el, amely önmagában teljesen átalakította (torzította) a piacot - a versenytársak panasza nyomán indított vizsgálatban lényegében ezt kifogásolta az Európai Bizottság.

vestager
Margrethe Vestager

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A vizsgálat lezárásakor megszabott feltételek szerint a Google köteles azonos elbírálás alá venni a saját összehasonlító szolgáltatását és a versenytársakét. A keresőtalálatok között azonos algoritmusok ("folyamatok és metódusok") alapján kell rangsorolnia és be kellett mutatnia a Bizottság felé, hogy ezt hogyan implementálta. A lépést követően a cégnek azonnali tájékoztatást kellett nyújtania, majd ezután rendszeresen jelentést kellett tennie a döntés betartásáról.

Margrethe Vestager a Web Summit konferencián csütörtökön közölte, az eddigi jelentések és utóvizsgálatok alapján megállapítható, hogy az előírások nem, vagy csak részben jártak eredménnyel. A biztos hozzátette, a Bizottság egy a Google-t érintő másik ügy utóéletét is szorosan nyomon követi - ez a 2018-ban rekord összegű, 4,34 milliárd eurós büntetéssel zárult eljárás az Android operációs rendszer használatának versenyellenes feltételei miatt indult.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.