Szerző: Koi Tamás

2019. november 8. 14:46

Régi ügy miatt szedheti újra elő a Google-t az EU

Nem érte el a hatását az Európai Bizottság 2017-ben gigabírsággal és a Google önkéntes vállalásával lezárult vizsgálata, mely a keresőóriás versenyellenes gyakorlatának megszüntetését célozta az árösszehasonlító oldalak feltüntetése kapcsán.

Nem vezettek eredményre az internetes árösszehasonlító szolgáltatások feltüntetése kapcsán a Google önkéntes vállalásai, melyet egy 2017-ben, 2,42 milliárd eurós gigabüntetés kiszabásával záródó versenyügyi vizsgálat eredményezett - mondta el az Európai Bizottság versenyügyi biztosa egy csütörtöki rendezvényen. Piaci szereplők ezért már korábban megkeresték az EU illetékes szervét annak érdekében, hogy az utóvizsgálat keretében állapítsa meg, hogy a piaci verseny továbbra is torzul a Google gyakorlata miatt.

Az árösszehasonlító oldalak működésének alapja a forgalom, ezt a forgalmat továbbítják a webáruházak felületeire, a sikeres értékesítésből pedig részesedést kapnak. Az eredeti forgalom jelentős része azonban a keresőmotorokból érkezik - itt pedig a Google-nek domináns szerepe van. A cég 2008-ban változtatott a stratégiáján és elkezdte a találatok között hátrébb sorolni a versenytárs árösszehasonlítókat, míg saját szolgáltatását legfelül vagy az oldal elejéhez közel helyezte el, amely önmagában teljesen átalakította (torzította) a piacot - a versenytársak panasza nyomán indított vizsgálatban lényegében ezt kifogásolta az Európai Bizottság.

vestager
Margrethe Vestager

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A vizsgálat lezárásakor megszabott feltételek szerint a Google köteles azonos elbírálás alá venni a saját összehasonlító szolgáltatását és a versenytársakét. A keresőtalálatok között azonos algoritmusok ("folyamatok és metódusok") alapján kell rangsorolnia és be kellett mutatnia a Bizottság felé, hogy ezt hogyan implementálta. A lépést követően a cégnek azonnali tájékoztatást kellett nyújtania, majd ezután rendszeresen jelentést kellett tennie a döntés betartásáról.

Margrethe Vestager a Web Summit konferencián csütörtökön közölte, az eddigi jelentések és utóvizsgálatok alapján megállapítható, hogy az előírások nem, vagy csak részben jártak eredménnyel. A biztos hozzátette, a Bizottság egy a Google-t érintő másik ügy utóéletét is szorosan nyomon követi - ez a 2018-ban rekord összegű, 4,34 milliárd eurós büntetéssel zárult eljárás az Android operációs rendszer használatának versenyellenes feltételei miatt indult.

a címlapról