Szerző: Vörös Péter

2000. március 1. 20:13

Tovább emelkedik a Palm tőzsdei bevezetési ára: már 30-32$-nál tart a „licit

Korábban a szakértők 14-16$ körüli árat tartottak reálisnak, de úgy tűnik, hogy ez már régen a múlté. A 3Com várhatóan 26,5 millió részvényt fog kibocsátani ma (a kereskedés holnap indul hivatalosan), így 819 millió $-ra számít a cég. Sok nemrég bevezetett céggel ellentétben a Palm nyereséges. Az 1999-es pénzügyi évben a vállalat 29,6 millió $ nyereséget realizált, az átlagos bruttó nyereséghányad 44% (!), ami a hardver piacon kiemelkedően magasnak számít. A Palm bevétele az 1999-es pénzügyi évben 560 millió $ volt.

Korábban a szakértők 14-16$ körüli árat tartottak reálisnak, de úgy tűnik, hogy ez már régen a múlté. A 3Com várhatóan 26,5 millió részvényt fog kibocsátani ma (a kereskedés holnap indul hivatalosan), így 819 millió $-ra számít a cég. Sok nemrég bevezetett céggel ellentétben a Palm nyereséges. Az 1999-es pénzügyi évben a vállalat 29,6 millió $ nyereséget realizált, az átlagos bruttó nyereséghányad 44% (!), ami a hardver piacon kiemelkedően magasnak számít. A Palm bevétele az 1999-es pénzügyi évben 560 millió $ volt. 1995. óta 5,5 millió Palm-ot adott el a cég. Egyes szakértők szerint akár még tovább (36-40$-ra) is emelkedhet. A 3Com természetesen igen jól fog járni az árnövekedésből: a cég a tőzsdei bevezetés után 94%-os tulajdonosa lesz a Palm-nak. A 30$ körüli tartományban a cég piaci értéke kb. 17 milliárd $ lesz, ez nagyjából az Apple-ével azonos. Vannak olyan előjegyzések is amelyek szerint ennek akár a többszörösére is emelkedhet a bevezetés után a részvényár, ami azt jelentené, hogy egyből a legnagyobb ipari óriásokkal kerülne egy ligába: s mindezt összesen 652 (!!) alkalmazottal. Az America Online, a Motorola és a Nokia már bejelentette, hogy 2-2 millió részvényt fog vásárolni a kiinduló áron. A New Orleans-i Wireless 2000 kiállításon jelentették be az együttműködést a Sun és a Palm között, ennek lényege az, hogy a Palm készülékekről kábel nélkül lehet csatlakozni a számítógép-hálózatokhoz. A két cég között már eddig is szoros volt a kapcsolat, a Sun Java szoftverét vitte át a Palm Pilot-okra, valamint októbertől tanácsadói szolgáltatásokat is végez a Palm Pilot-oknak a vállalati számítástechnikai rendszerbe való beillesztésével kapcsolatban. [CNET1, CNET2, ZDNN]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról