:

Szerző: Asztalos Olivér

2019. augusztus 1. 15:47

Itt az első tucat 32 gigabájtos PC-s memóriamodul

Megérkeztek a piac első 32 gigabájtos UDIMM (nem pufferelt, nem ECC-s) DDR4 memóriamoduljai.

Az elsősorban asztali számítógépekhez tervezett minden eddiginél nagyobb kapacitású memóriákat első körben 7 gyártó kínálja: az ADATA, az Asgard, a Corsair, a Crucial/Micron, a G.Skill, a Gloway, valamint a Samsung. A 32 gigabájtos modulok segítségével az eddiginél egyszerűbben, mindössze akár két DIMM segítségével össze lehet állítani 64 gigabájt (vagy akár 128 gigabájt) rendszermemóriát, amit mind az Intel, mind az AMD újabb platformjai támogatnak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Micron és Samsung 16 gigabites (2 gigabájt) chipjeire építve változatos órajelű és késleltetésű modulokat állítottak össze a felsorolt gyártók. A Corsair és az idehaza kevésbé ismert Gloway például viszonylag alacsonyról, 2400 MHz-ről indít, amely sebességi fokozat már csak a belépőszintű asztali processzorokra jellemző. Közép- és felsőkategóriás központi egységeihez már 2666 MHz-es modulokat javasol az Intel, amit az ADATA mellett az Asgard, a Corsair, valamint a Crucial/Micron és a Samsung is kínál.

cruc_32gb

Az AMD tavaly megjelent 2000-es asztali Ryzen sorozatához legfeljebb 2933 MHz-es UDIMM-ek társíthatóak, amit egyelőre csak a Samsung kínál, de természetesen az Asgard, a Corsair, illetve a Gloway 3000 MHz-es termékeit is megfelelőek lehetnek. A pár hete bemutatott 3000-es Ryzenekhez egyelőre csak a G.Skill 32 gigabájtos modulja lehet ideális választás, a másik hat gyártó ugyanis nem kínál 3000 MHz-nél gyorsabb opciót. A G.Skill azonban ezt még túl is szárnyalta, a F4-4000C18-32GVR típusjelzésű termék ugyanis legfeljebb 4000 MHz-re képes CL18-as késleltetés mellett, vélhetően csillagászati összegért cserébe.

A pontos árazásról egyelőre nincs információ, azonban a bevett gyakorlatnak megfelelően valószínűleg kifejezetten drágák lesznek a 32 gigabájtos UDIMM modulok, számottevően többe kerülhetnek két darab 16 gigabájtos modul áránál. Ennek megfelelően még jó ideig csak speciális esetekben érheti meg a beszerzésük, például otthoni workstationökhöz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.