Szerző: Hlács Ferenc

2019. július 26. 11:30

Frissítette nyílt forrású WebThings router firmware-ét a Mozilla

A WebThings Gateway ezzel 0.9-es verziójához érkezett, és új kiegészítőket is kap, miközben a Mozilla tovább csiszolja a platformot a W3C frissített szabványaihoz.

Megérkezett a Mozilla nyílt okosotthon gateway firmware-ének legfrissebb kísérleti verziója, a WebThings Gateway 0.9. Az egyelőre csak alapvető funkciókat és készüléktámogatást kínáló megoldást a szervezet folyamatosan bővíti, és bár jelen verzióját még nem ajánlja mindennapi felhasználásra, a cég szerint fontos mérföldkőről van szó a teljes értékű, routerekre szánt rendszer kifejlesztésében.

A firmware, nevéből is sejthető módon a tavaly februárban még Project Things néven bejelentett WebThings platform egyik fontos eleme lesz - utóbbi egy a W3C (World Wide Web Consortium) gondozásában készülő Web of Things szabványokra, támaszkodó nyílt platform, különböző IoT eszközök kezelésére és vezérlésére.

webthings

A Mozilla által a WebThingsszel felvázolt koncepció lényegében a weben megismert működési modellt ültetné át az IoT eszközökre, azaz minden készülékhez saját webes URL-t rendelne, így azokat felfedezhetővé és hivatkozhatóvá téve, emellett nem utolsó sorban egy szabványos adat- és API-modellen keresztül az átjárhatóságot is biztosítaná. A megoldás nem egy újabb vertikális réteget jelentene a piacon, sokkal inkább horizontálisan fogná azt át, miután gyártótól és platformtól függetlenül csatlakozhatnak hozzá készülékek. A projekt olyan létező és jól ismert webes szabványokra épít mint a HTTP, REST, JSON, TLS vagy épp a WebSockets.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A WebThings Gateway 0.9 első, kísérleti buildjeit a Mozilla kapcsolódó GitHub oldalán már elérhetővé tette. A szoftver az ismert, nyílt forrású router firmware-re, az OpenWrt-re épít, és a szervezet azt idővel egy sor népszerű routeren szeretné elérhetővé tenni - a 0.9-es verzió egyelőre csak az ugyancsak nyílt forrású, közösségi finanszíozásból született Turris Omnia routerre, illetve Raspberry Pi 4-re érhető el. A Mozilla arra is felhívja a figyelmet, hogy a WebThings Gateway konfigurációs lehetőségei egyelőre csak alapvető opciókat tartalmaznak, ezért az napi használatra, illetve az élesben használt firmware-ek lecserélésére még nem alkalmas.

A Gateway firmware-ben azért így is akadnak érdekes funkciók, mint az újonnan bemutatott értesítési kiegészttők, vagy "add-onok" beépítésének lehetősége. Ezekkel különböző feltételek mentén építhetők ki szabályrendszerek, illetve állíthatók be feladatok, például ha egy a hálózatra csatlakozó szenzor mozgást érzékel, a rendszer automatikusan emailes figyelmeztetést küldhet a felhasználónak - a koncepció az IFTTT-ből megismert működésre hajaz. A VentureBeat szerint továbbá a WebThings Gateway 0.9-es kiadásával, illetve a hozzá tartozó WebThings Framework libraryk 0.12-es verziójával a platformot a Mozilla a W3C legfrissebb kapcsolódó dokumentumaihoz is igazítja.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról