Szerző: Hlács Ferenc

2019. július 22. 10:40

Bezárja az Inkognitó Mód detektálására alkalmas kiskapuját a Chrome 76

Az új verzió július végi érkezése fájdalmas lehet számos, korlátozott számú ingyenes tartalommal és fizetőfallal operáló weblapnak.

Privátabbá teszi a privát böngészést a Chrome 76, a szoftver új verziójával a weboldalaknak már nem lesz lehetőségük ellenőrizni, hogy az adott látogató éppen Inkognitó Módban használja-e a böngészőt. Erre egy az elmúlt években alaposan bejáratott kiskapu adott lehetőséget: a Chrome kikapcsolja FileSystem API-ját Inkognitó Mód alatt, hogy az éppen használt eszközön ne hagyjon nyomokat a felhasználói tevékenységekről. A weboldalaknak tehát elég volt ellenőrizni a FileSystem API elérhetőségét, ha pedig annak lekérésekor hibaüzenetet kaptak, az egyértelműen jelezte a privát munkamenetet.

A Chrome 76-tal a Google ezt a viselkedést orvosolja, kiküszöbölve vele az Inkognitó Mód észlelését. A vállalat blogposztjában nem ment részletekbe annak kapcsán, hogyan módosítja majd a FileSystem API viselkedését, azt ugyanakkor igyekezett hangsúlyozni, hogy a következőkben proaktívan megtesz majd mindent, hogy a privát böngészési munkamenetek beazonosítására alkalmas esetleges új módszereket is gyorsan elcsípje és semlegesítse.

chrinc

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az Inkognitó Módot ellenőrző weboldalak jellemzően fizetőfalakkal dolgoznak, és a regisztráció, vagy előfizetés előtt bizonyos számú tartalmat ingyenesen elérhetővé tesznek a látogatók számára - a FileSystem API-s kiskapuval pedig azokat a felhasználókat igyekeznek elcsípni, akik ezeket a mennyiségi korlátokat kerülnék meg a privát böngészéssel. Utóbbi esetben ugyanis a megnyitott cikkek számát tipikusan ellenőrző cookie-k is törlődnek, azaz egy új Inkognitó ablakot nyitva a felhasználó lényegében újraindítja az oldal számlálóját.

A fenti üzleti modellel operáló lapoknak a hamarosan érkező Chrome 76-tal alaposan át kell majd gondolniuk működésüket - a Google lehetőségként a regisztráció előtt elérhető tartalmak számának csökkentését javasolja, vagy egyszerűen azt, a lapok hagyják a felhasználóknak, hogy a privát móddal megkerüljék a fizetőfalakat (akár cikkenként új ablakot nyitva), hiszen mindig lesznek, akik hasonló kerülőutakat keresnek. A Chrome 76 várhatóan július 30-án lesz stabil verzióban is elérhető (a béta kiadást az érdeklődők már most letölthetik).

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.