Szerző: Hlács Ferenc

2019. július 22. 10:40

Bezárja az Inkognitó Mód detektálására alkalmas kiskapuját a Chrome 76

Az új verzió július végi érkezése fájdalmas lehet számos, korlátozott számú ingyenes tartalommal és fizetőfallal operáló weblapnak.

Privátabbá teszi a privát böngészést a Chrome 76, a szoftver új verziójával a weboldalaknak már nem lesz lehetőségük ellenőrizni, hogy az adott látogató éppen Inkognitó Módban használja-e a böngészőt. Erre egy az elmúlt években alaposan bejáratott kiskapu adott lehetőséget: a Chrome kikapcsolja FileSystem API-ját Inkognitó Mód alatt, hogy az éppen használt eszközön ne hagyjon nyomokat a felhasználói tevékenységekről. A weboldalaknak tehát elég volt ellenőrizni a FileSystem API elérhetőségét, ha pedig annak lekérésekor hibaüzenetet kaptak, az egyértelműen jelezte a privát munkamenetet.

A Chrome 76-tal a Google ezt a viselkedést orvosolja, kiküszöbölve vele az Inkognitó Mód észlelését. A vállalat blogposztjában nem ment részletekbe annak kapcsán, hogyan módosítja majd a FileSystem API viselkedését, azt ugyanakkor igyekezett hangsúlyozni, hogy a következőkben proaktívan megtesz majd mindent, hogy a privát böngészési munkamenetek beazonosítására alkalmas esetleges új módszereket is gyorsan elcsípje és semlegesítse.

chrinc

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Az Inkognitó Módot ellenőrző weboldalak jellemzően fizetőfalakkal dolgoznak, és a regisztráció, vagy előfizetés előtt bizonyos számú tartalmat ingyenesen elérhetővé tesznek a látogatók számára - a FileSystem API-s kiskapuval pedig azokat a felhasználókat igyekeznek elcsípni, akik ezeket a mennyiségi korlátokat kerülnék meg a privát böngészéssel. Utóbbi esetben ugyanis a megnyitott cikkek számát tipikusan ellenőrző cookie-k is törlődnek, azaz egy új Inkognitó ablakot nyitva a felhasználó lényegében újraindítja az oldal számlálóját.

A fenti üzleti modellel operáló lapoknak a hamarosan érkező Chrome 76-tal alaposan át kell majd gondolniuk működésüket - a Google lehetőségként a regisztráció előtt elérhető tartalmak számának csökkentését javasolja, vagy egyszerűen azt, a lapok hagyják a felhasználóknak, hogy a privát móddal megkerüljék a fizetőfalakat (akár cikkenként új ablakot nyitva), hiszen mindig lesznek, akik hasonló kerülőutakat keresnek. A Chrome 76 várhatóan július 30-án lesz stabil verzióban is elérhető (a béta kiadást az érdeklődők már most letölthetik).

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 19. 09:11

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.