Szerző: Hlács Ferenc

2019. július 19. 14:00

Fájlkezelővé alakul a Dropbox asztali kliense

A vállalat egy hibának köszönhetően több felhasználónál is az új felületre frissített - az átrajzolt kliens azonban nem aratott osztatlan sikert.

Váratlan újításra ébredhettek a napokban a Dropbox egyes felhasználói: a szolgáltatáshoz tartozó asztali alkalmazás egy frissítést követően gyökeresen átalakult, lényegében egy önálló fájlkezelővé avanzsálva. Mint kiderült, a frissítés egy hiba folytán lett széles körben elérhető, a vállalat pedig azt rövid időn belül vissza is vonta.

A hiba eredményeként azonban több felhasználó is betekintést nyerhetett az eddig egyszerű szinkronizációs kliensként működő app alaposan felturbózott verziójába, amely egy eddig nem látott ablakban gyűjti össze a szolgáltatásban tárolt fájlokat és könyvtárakat, a csillaggal jelölt kedvenc mappákat pedig a bal oldalon lévő kék menüsávba gyűjti a gyors elérés végett. Az ablak bal oldalán az éppen kiválasztott fájl adatai, illetve a hozzá kapcsolódó tevékenységnapló jelenik meg. A vállalat néhány hete már beszélt róla, hogy új, átalakított asztali alkalmazást indít, noha azt csak a tesztbe bekapcsolódó, Early Access programban részt vevő felhasználók számára tette elérhetővé.

dbclient

Kép: Ars Technica

A cég az Ars Technicának megerősítette, hogy nem szándékos frissítésről van szó, az új kiadás azonban jó képet ad az alkalmazás jövőjéről. A Dropbox láthatóan igyekszik maga mögött hagyni az eddigi minimalista megközelítést, azaz hogy a felhasználók egy az asztali fájlkezelőből elérhető könyvtár tartalmát szinkronizálhatják a cég online tárhelyével, helyette inkább saját felületére terelné őket, nem csak a böngészőben, de az asztali kliens használata során is.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Bár ez a koncepció teret ad egy sor funkciónak, mint a fájlokhoz kapcsolódó előzmények, illetve csillagozott tartalmak összegyűjtése, cserébe plusz egy felület használatát követeli meg, ami az előzetes visszajelzések alapján sok felhasználónak inkább nyűgöt jelent, mint plusz kényelmi funkciót. A macOS felhasználóknak külön bosszantó lehet, hogy az alkalmazásikonokat gyűjtő, a kijelző alján elhelyezkedő Dock felületére a Dropbox kérés nélkül beágyazza saját ikonját, amelyet jelen állás szerint nem is lehet véglegesen eltávolítani, ha a felhasználó törli azt, újraindítás után az ikon ismét megjelenik.

Az új asztali felület tehát egyelőre nem aratott osztatlan sikert, ugyanakkor a vállalat továbbra is elkötelezettnek tűnik mellette és vélhetően - a tesztidőszak lezárultát követően - nem csak opcionális megoldásként teszi majd elérhetővé. Arról a cég egyelőre nem beszélt, mikor várható az átalakított asztali kliens stabil verziójának megjelenése.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról