Szerző: Asztalos Olivér

2019. július 10. 13:30

Eltemette a MacBookot az Apple

A 13 hüvelykes MacBook Pro és a tavaly bemutatott új MacBook Air frissítése mellett teljesen kivezette a 2015-ben bemutatott MacBookot az Apple.

A kicsi, könnyű, de viszonylag szerény teljesítményre képes gép mindmáig nem bizonyult kellően népszerűnek. A 12 hüvelykes notebook helyét ezzel a 2018-ban megújított MacBook Air, illetve részben az iPad Pro veszi át. A korábban kiszivárgott híreknek megfelelően a kisebbik MBP végre négymagos (Coffee Lake) processzorokat kapott, a Touch Bar pedig szériafelszereltség lett.

A frissítésnek hála tehát már belépőszinten is nyolcadik generációs, négymagos CPU-kkal érkeznek a MacBook Prók. A fejlesztés nagyon időszerű volt, mindeddig ugyanis kétmagos Intel "Kaby Lake" központi egységekkel szerelte olcsóbb munkagépeit az Apple. Az i5-ös processzorok alapórajele modelltől függően 1,4 vagy 2,4 GHz lehet, a turbó pedig 3,9 vagy 4,1 GHz-en tetőzhet. A 13-as gépek továbbra sem kínálnak diszkrét videokártyát, a GPU szerepét a processzorba integrált Intel Iris Plus vezérlő tölti be. A rendszermemória kapacitása 8 vagy 16 gigabájt lehet (73 000 forintos felárért), az SSD tárhelye pedig 128 gigabájt vagy 2 terabájt között változhat, igénytől függően. Utóbbihoz kapcsolódik, hogy az Apple megfelezte a nagyobb SSD-opciók felárát, hála a NAND-árak mélyrepülésének. Mindez persze még közel sem jelent baráti összeget, hisz például az 512 gigabájt helyett 1 terára vágyóknak nettó 200 dolláros többletet kell kifizetniük.

mbp13

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Ugyancsak üdvözlendő, hogy már az alapmodell is rendelkezik Touch Barral, vagyis a fizikai billentyűzet felett húzódó keskeny, a funkcióbillentyűket helyettesítő érintésérzékeny kijelzősávval. E mellé a gyorsabb azonosítást segítő Touch ID ujjlenyomat-olvadó, illetve a mindezt vezérlő Apple T2 biztonsági processzor társul. Mindehhez a szokásos körítés illeszkedik két Thunderbolt 3 porttal, 802.11ac Wi-Fi-vel, Bluetooth 5.0-val, illetve a beépített 720p-s webkamerával. A belépőszintű modellben a négymagos, nyolcadik generációs Intel Core i5 processzorhoz 8 gigbájt memória és 128 gigabájt SSD társul, amiért bruttó 510 000 forintot kér az Apple.

A tavaly megújított MacBook Airhez is hozzányúltak Cupertinóban. Ennél a modellnél sajnos maradtak a nyolcadik generációs kétmagos processzorok, vagyis erőforrás igényesebb munkához továbbra sem ajánlott választás az Air. A frissítés a True Tone technológiát támogató kijelzőben merül ki, amely a mindenkori környezeti viszonyokhoz igyekszik igazítani a panel színhőmérsékletét. A 13-as MacBook Próhoz hasonlóan a billentyűzet is frissült a negyedik generációs pillangómechanikával. A fejlesztés első három iterációja rendre problémásnak bizonyult, amely kimaradt, vagy épp duplázott karakterekben mutatkozott meg. A cupertinói vállalat korábban elmondta, hogy módosított klaviatúrát a régebbi modellek is megkaphatják, a vállalat még a tavalyi MacBookokra is kiterjesztette korábban indított billentyűzetjavítási programját.

macair18

Bár a frissítések listája viszonylag rövid, ezt kompenzálja, hogy az Apple rendhagyó módon, 100 dollárral csökkentette az Air árát, a nettó 1100 dolláros (bruttó 430 000 forint) árcédula ugyanakkor még mindig felülmúlja a korábbi generáció nettó 1000 dolláros árát.

Ennyi volt a MacBook és a régi Air

Az ármérséklés mögött minden bizonnyal a termékpaletta átrendezése áll, az Apple ugyanis mind a 2015-ben bemutatott "sima" MacBookot, mind pedig a klasszikus Airt kivezette. A lépést természetesen nem indokolta a vállalat, a tavaly bemutatott vadiúj MacBook Air és iPad Pro modellek mellett azonban vélhetően már nem maradt levegő a 12 hüvelykes ultrakönnyű notebooknak, melynek sikerét sem a viszonylag gyenge Core m processzor, sem pedig az egyetlen USB port nem segítette . A régi, az évtized elején bemutatott dizájnra épülő Air kivégzése régóta várható volt, habár annak billentyűzetét vélhetően még sokan vissza fogják sírni.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.