Szerző: Habók Lilla

2019. június 27. 12:36:00

Automatizált funkció segíti a Google Helyelőzmények törlését

Reagált a Google a tavaly kipattant botrányra, mely szerint a cég túl makacsul követi a felhasználók helyadatait. Bár a kitartó követés egyelőre nem változott, de legalább a keresőóriás lehetőséget ad a helyelőzmények, sőt még az internetes tevékenységlista automatizált törlésére is egy új beállítási lehetőséggel.

Még a májusi Google I/O-n jelentette be a keresőóriás, hogy hamarosan megérkezik a helyelőzmények és az internetes tevékenységlista automatizált törlését is lehetővé tévő funkció, amire végül mostanáig kellett várni. A vállalat persze továbbra is hangsúlyozza, hogy csak az adatok tárolásával képes a felhasználók számára leggyorsabb útvonalat ajánlani a megszokott szakaszokon, éttermet javasolni a korábbi fogyasztások alapján vagy éppen kitalálni a megfelelő keresőkifejezéseket. Sok felhasználó viszont egyre kényelmetlenebbül érzi magát a keresőóriás adatéhségétől, és inkább eltávolítaná a szolgáltatásokból az adatait.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Most az új automatizált törlés beállításával az adataikat féltő felhasználók egy viszonylag hasznos eszközt kaptak a kezükbe. A helyelőzményeket (Location History), valamint az internetes és alkalmazástevékenységeket eddig is ki és be lehetett kapcsolni, illetve részben vagy egészben törölni az adatokat. Mostantól viszont a Saját tevékenységek (My Activity) Internetes és alkalmazástevékenység (Web & App Activity) részén belül elérhető az automatikus törlés beállítása funkció.

google_helyelozmeny_tevekenyseg_automatikus_torles

Ezzel a felhasználó három lehetőség közül dönthet, hogy a következő manuális törlésig végig megőrzi az adatokat (alapértelmezett), vagy éppen 3 hónap múlva vagy 18 hónap múlva automatikusan törölni szeretné azokat. Azaz a rendszer az utóbbi két esetben csak a felhasználó elmúlt negyedéves vagy másfél éves szokásaiból fog kiindulni, és nem tartja számon évtizedekre visszamenőleg a tevékenységtörténetet.

A funkció Androidra és iOS-re is mostantól kezdve érkezik, de még pár napba telhet, míg mindenki készüléken megjelenik.

Nem kis botrány volt a helyadatok naplózásából

Egy éve pattant ki a téma a felhasználók körében, hogy a Google akkor is elmenti a helyadatokat, ha a helyelőzmények (Location History) ki van kapcsolva. Naplózza az adatokat többek közt akkor, ha a felhasználó megnyitja a Google Maps alkalmazást, rákeres valamire a keresőóriással, vagy ha az androidos eszközökön frissül az időjárás jelentés, ami egyébként az aktuális tartózkodási helyet veszi alapul. A követés teljes leállításához ugyanúgy ki kell kapcsolni az Internetes és alkalmazástevékenységeket is a tevékenységvezérlők menüpontból, ami egyébként alapértelmezetten be van kapcsolva.

A probléma miatt több európai ország fogyasztóvédelmi csoportja GDPR-vizsgálat indítását is követelte, mondván a cégnek nincs jogalapja az adatok kezelésére. A kikényszerített helyadat naplózás ugyanis nem tekinthető önkéntes beleegyezésnek, de a keresőóriás nem hivatkozhat a jogos érdek jogalapra sem ilyen mértékű és mennyiségű, szenzitívnek is tekinthető adat esetében. Bár az alapvető problémát a Google új funkciója továbbra sem oldja meg, de a cég egy újabb látszatmegoldással védekezhet majd a problémát feszegető kérdésekre.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 14:53

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.