Szerző: Koi Tamás

2019. június 12. 14:15

A mobilszolgáltatóknál is indul a balatoni szezon

Indul a balatoni szezon, mely nem csak a turizmusban érintett helyi vállalkozók, vállalkozások számára jelenti a csúcsidőszakot, hanem az infrastruktúra-szolgáltatókat, így köztük a mobilszolgáltatókat is komoly kihívások elé állítja. A tóparti településeken a következő három hónapban ugrásszerűen megnő majd a forgalom.

Indul a nyári szezon a Balaton partján, ami ilyenkor mondhatni hagyományosan az infrastruktúra-szolgáltatók részéről is kiemelt készenlétet és kapacitás-ráfordítást igényel. A tóparti települések lélekszáma a következő három hónapban tartósan a tízszeresére emelkedik majd, ami a mobilszolgáltatók számára lényegében egyenlő azzal, hogy tízszer annyi ügyfél használja majd azokat a hálózatokat, melyek az év többi részén alapjáraton üzemelnek. 

Tízszeres terhelés

A Telenor Magyarország hálózati szakemberei szerint június elejétől augusztus végéig a teljes magyarországi mobilnet-forgalom tíz százalékát a Balaton partján lévő néhány száz bázisállomás "viszi el", ami óriási cellánkénti terhelést feltételez, különösen annak fényében, hogy egy-egy szolgáltatónak országos szinten legalább négy-ötezer állomása van. A kapacitás bővítéséhez a legkézenfekvőbb módszer új állomások telepítése lehet, de a helyi adottságok nem teszik egyszerűvé az építkezést, így a szolgáltatók ebben a térségben jobban rá vannak utalva egymásra (passzív infrastruktúra-megosztás), mint bárhol máshol az országban, emellett számos új technológiát vetnek be annak érdekében, hogy a cellák kapacitását növeljék.

varhegy_fonyod
A fonyódi Várhegy kilátó, tetején a szektorsugázókkal
Fotó: Kajetán Jácint

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ilyen többek közt a vivőaggregáció (amivel a Telenor a nyugati országrészben helyzeti előnyben van) vagy a fejlett(ebb) modulációs eljárás használata, így a Telenor a Balaton partján az elmúlt évben 50 bázisállomáson hajtott végre ezzel kapcsolatos fejlesztéseket, miközben 13 új állomást létesített a térségben. A cég továbbfejlesztett bázisállomásainak kapacitása laboratóriumi körülmények közt elérheti az 1 Gbps-t, ebből a valóságban - a terminál képességeitől függően - akár 500 Mbps is kisajtolható, persze csak akkor, ha más készülék nem forgalmaz adatot az adott cellában.

Kártyajáték helyett szoftveres paraméterezés

Az operátor emellett 45 állomáson cserélte ki a vezérlőmodulokat, amivel nem csak az állomások kapacitása nőtt, hanem a szolgáltató az aktuális igényeknek megfelelően távolról végre tud hajtani olyan szoftveres finomhangolásokat, melyekkel a cella működése az igényeknek megfelelően paraméterezhető. Érdekesség, hogy míg évekkel korábban a mérnökök a rádiós kapacitást csak manuálisan tudták bővíteni a szezon kezdetekor, hogy a szezon zárásakor a bővítőkártyákat "begyűjtsék", addig ez a folyamat ma már teljes mértékben szoftvervezérelt.

A szolgáltatók emellett bizonyos helyzetekben ideiglenes állomásokat is felállítanak annak érdekében, hogy egy-egy forgalmasabb zónában - például nagy kempingek közelében - elegendő kapacitást tudjanak biztosítani az ügyfelek számára. Ilyen, egy nap alatt felépíthető és lebontható állomásból a Telenor a Balaton partján összesen hat darabot helyezett el, illetve kész a kapacitást további mobil állomásokkal bővíteni, például az olyan, nagy tömegeket vonzó események idején, mint a Balaton Sound fesztivál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról