Szerző: Hlács Ferenc

2019. június 11. 13:00

Ősszel jön a fizetős Firefox

Havidíjért cserébe ad majd extra szolgáltatásokat a Mozilla, mint a VPN és az online tárhely. A jelenleg ingyenesen elérhető funkciók továbbra is díjtalanok maradnak.

Prémium verziót kap a Firefox, a Mozilla böngészője még idén ősszel elérhetővé válik fizetős konstrukcióban is, amelyhez a szervezet több extra szolgáltatást is csomagol. A tervekről a Mozilla vezérigazgatója Chris Beard beszélt a német t3n híroldalnak nyilatkozva.

Beard a lapnak kifejtette, hogy a prémium Firefox havi előfizetési díjért cserébe lesz használható, amely a böngésző hagyományos funkciói mellett olyan extrákat is tartalmaz majd, mint a biztonságos online tárhely, vagy VPN szolgáltatás. A vezérigazgató szerint a Mozilla jelenleg is dolgozik a konstrukció pontos részletein, így őszig további plusz megoldásokra is kiterjedhet majd a havidíj. Azt ugyanakkor Beard sietett kiemelni, hogy minden, jelenleg elérhető Firefox funkció továbbra is ingyenes marad, a készítők nem terveznek semmilyen jelenleg díjtalanul használható szolgáltatást vagy komponenst fizetőssé tenni.

mozill

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az már tudható, hogy a prémium Firefox valamikor idén október folyamán rajtol, a havidíj tervezett összegét viszont a Mozilla egyelőre nem árulta el. A lépéssel a szervezet új bevételi lábat igyekszik kiépíteni, jelenlegi forrásai mellett. A Mozilla jelenleg elsősorban a különböző online keresőmotorokkal kötött megállapodásaira támaszkodik, közülük is elsősorban a Google-ra - a ZDNet szerint a cég bevételeinek mintegy 90 százaléka származik a keresőktől begyűjtött összegekből. A maradék javarészt a Mozilla szárnyai alatt működő Pocket hírolvasó és -kurátor app szponzorált tartalmaiból származik, amely a Firefoxban beépítve megtalálható.

Mindezt a szervezet most a fenti prémium szolgáltatásokkal toldaná meg, noha a pontos terveket egyelőre nem részletezte. Mindenesetre ami a VPN-eket illeti, a Mozilla már tavaly októberben futott egy tesztkört a ProtonVPN-nel, akkor néhány kiválasztott felhasználónak dobott fel hirdetést, amelyben a szolgáltatást ajánlotta, 10 dolláros havidíj fejében. Ez a megoldás ugyanakkor nem integrált funkció volt: ugyan a hirdetés a Firefox felületén bukkant fel, illetve az előfizetések feldolgozását is a Mozilla intézte, az összegért a felhasználók ugyanazt a szolgáltatást kapták, amely a ProtonVPN-től közvetlenül is elérhető. Utóbbi, azaz a ProtonVPN Plus szintén havi 10 dollárba kerül.

Ez már adhat egy homályos képet a prémium Firefox várható árazásáról, persze az összeget jelentősen befolyásolhatja az említett biztonságos online tárhely, illetve az esetleges egyéb kiegészítő szolgáltatások is.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

3

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 08:31

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.