Szerző: Hlács Ferenc

2019. június 11. 13:00

Ősszel jön a fizetős Firefox

Havidíjért cserébe ad majd extra szolgáltatásokat a Mozilla, mint a VPN és az online tárhely. A jelenleg ingyenesen elérhető funkciók továbbra is díjtalanok maradnak.

Prémium verziót kap a Firefox, a Mozilla böngészője még idén ősszel elérhetővé válik fizetős konstrukcióban is, amelyhez a szervezet több extra szolgáltatást is csomagol. A tervekről a Mozilla vezérigazgatója Chris Beard beszélt a német t3n híroldalnak nyilatkozva.

Beard a lapnak kifejtette, hogy a prémium Firefox havi előfizetési díjért cserébe lesz használható, amely a böngésző hagyományos funkciói mellett olyan extrákat is tartalmaz majd, mint a biztonságos online tárhely, vagy VPN szolgáltatás. A vezérigazgató szerint a Mozilla jelenleg is dolgozik a konstrukció pontos részletein, így őszig további plusz megoldásokra is kiterjedhet majd a havidíj. Azt ugyanakkor Beard sietett kiemelni, hogy minden, jelenleg elérhető Firefox funkció továbbra is ingyenes marad, a készítők nem terveznek semmilyen jelenleg díjtalanul használható szolgáltatást vagy komponenst fizetőssé tenni.

mozill

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az már tudható, hogy a prémium Firefox valamikor idén október folyamán rajtol, a havidíj tervezett összegét viszont a Mozilla egyelőre nem árulta el. A lépéssel a szervezet új bevételi lábat igyekszik kiépíteni, jelenlegi forrásai mellett. A Mozilla jelenleg elsősorban a különböző online keresőmotorokkal kötött megállapodásaira támaszkodik, közülük is elsősorban a Google-ra - a ZDNet szerint a cég bevételeinek mintegy 90 százaléka származik a keresőktől begyűjtött összegekből. A maradék javarészt a Mozilla szárnyai alatt működő Pocket hírolvasó és -kurátor app szponzorált tartalmaiból származik, amely a Firefoxban beépítve megtalálható.

Mindezt a szervezet most a fenti prémium szolgáltatásokkal toldaná meg, noha a pontos terveket egyelőre nem részletezte. Mindenesetre ami a VPN-eket illeti, a Mozilla már tavaly októberben futott egy tesztkört a ProtonVPN-nel, akkor néhány kiválasztott felhasználónak dobott fel hirdetést, amelyben a szolgáltatást ajánlotta, 10 dolláros havidíj fejében. Ez a megoldás ugyanakkor nem integrált funkció volt: ugyan a hirdetés a Firefox felületén bukkant fel, illetve az előfizetések feldolgozását is a Mozilla intézte, az összegért a felhasználók ugyanazt a szolgáltatást kapták, amely a ProtonVPN-től közvetlenül is elérhető. Utóbbi, azaz a ProtonVPN Plus szintén havi 10 dollárba kerül.

Ez már adhat egy homályos képet a prémium Firefox várható árazásáról, persze az összeget jelentősen befolyásolhatja az említett biztonságos online tárhely, illetve az esetleges egyéb kiegészítő szolgáltatások is.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról