Szerző: Koi Tamás

2019. június 6. 11:02

Terjed, de nem elég elterjedt a digitális számlázás a kkv-k körében

Egyre több magyar mikro- és kisvállalkozás használ Magyarországon valamilyen digitális számlázási rendszert, de a számlatömb népszerűsége továbbra is elsöprő hazánkban. A társas vállalkozások körében valamivel jobb a helyzet, derül ki egy kutatásból.

A különböző számlázóprogramok használata jelentősen alatta marad a hagyományos számlatömb népszerűségének a magyar mikro- és középvállalatok (legfeljebb 250 munkavállalót foglalkoztató társas vagy egyéni vállalkozások) körében - derül ki az eNET frissen publikált kutatásából, melyet az egyik meghatározó hazai online számlázórendszerrel, a Számlázz.hu -val karöltve végzett a cég. A digitális számlázás a társas vállalkozásoknál ugyan népszerűbb, de még ebben a szektorban is lenne hová fejlődni - mutat rá a felmérés.

A kutatás adatai szerint a magyar kkv-k 64%-a, azaz csaknem kétharmaduk kézi számlázást használ, számlázóprogramot pedig 44%-a (8% mindkét megoldást). A kézi számlázás e cégek körén belül is főként a legkisebbek, az egyéni vállalkozók körében tartja a pozícióját: ennek a csoportnak 80%-a csak ilyen módon számláz, és csupán egyötödük állítja ki számláit valamilyen számlázóprogrammal. A csoporton belül a társas vállalkozások 66%-a már számlázóprogrammal számláz, miközben a számlatömb használat csak négytizedüknél jellemző – a kutatás szerint a digitális számlázórendszerek közül a legtöbb kkv az online számlázókat preferálja elsősorban kényelmi okokból (bárhonnan elérhető felület).

online_szamla_en

Hiánypotló online service mesh alapozó képzést indít a HWSW!

A 6 alkalmas, 18 órás, online képzésre március 9-ig early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni.

Hiánypotló online service mesh alapozó képzést indít a HWSW! A 6 alkalmas, 18 órás, online képzésre március 9-ig early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni.

A kutatás megállapította, hogy amikor egy cég számlázó szolgáltatást választ, akkor a program kezelhetősége, gyorsasága, valamint általánosságban annak ismertsége, elterjedtsége a kiválasztás legfontosabb szempontjai. A vállalkozások egy része konkrétan a 2018. júliusi NAV online adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése miatt kezdte el az adott szolgáltatást használni - mutat rá a kutatócég. Aki pedig már használ online számlázóprogramokat, az jellemzően elégedett is vele – e vállalkozások számára kiemelt előnyt jelent, hogy számlázójuk NAV-kompatibilis, megfelel az aktuális jogszabályoknak, s ezeket a nem kell a vállalkozóknak, cégeknek naprakészen követnie (más kérdés, hogy a kisadózóknak ez a funkció nem feltétlenül releváns).

Bár historikus adatokat nem közölt, az eNET szerint a fent említett 2018-as NAV online adatszolgáltatási kötelezettség összességében katalizátor funkciót látott el a hazai számlázási szokások digitalizációjában, a vállalkozásokat a digitális számlázási megoldások felé terelve, amelyből az online számlázók tudtak elsősorban profitálni.

3 meetuppal folytatjuk márciusban, lesz itt minden a gRPC-től és service meshen át, egészen az Angular teljesítményoptimalizálásig.

a címlapról

15

Tájkép díjkorrekció után

2023. március 17. 08:41

Mi is az az inflációkövető díjkorrekció, és ki, mikor és mennyit emelt a díjain? Segítünk átlátni a káoszon a HWSW podcast e heti Weekly adásában.