Szerző: Koi Tamás

2019. június 5. 14:30

Megújítja ingyenwifijét a Telekom

Bizonytalan ideig kikapcsolja ingyenesen használható Wi-Fi Fon szolgáltatását a Magyar Telekom, a cég ügyfelei augusztustól nem érhetik majd el korábbi regisztrációjukkal sem a belföldi hálózatot, sem a több tízmillió külföldi hotspotot.

Augusztus elsejétől bizonytalan ideig nem vehetik igénybe a Magyar Telekom ügyfelei a cég ingyenes Wi-Fi hotspot szolgáltatását, a részben nemzetközi háttérrel üzemelő Wi-Fi Fon-t. A szolgáltató által 2016-ban bevezetett megoldás a meglévő infrastruktúrára épülve egyfajta ötvözete volt a publikus Wi-Fi hotspotoknak és az autentikációval megerősített hozzáférési pontoknak, melyeket ráadásul nem csak Magyarországon lehetett használni, hanem a spanyol illetőségű Fon globális, mintegy 20 millió hozzáférési pontból álló hálózatán.

A Telekom Wi-Fi Fon 2016. áprilisában indult el hazánkban, az előfizetőkhöz kihelyezett Wi-Fi routereire építve hozva létre nyilvános, ám azonosítás-köteles hálózatot. A koncepciót először a UPC Magyarország vezette be a magyar piacon Wi-Free néven, a Telekom megoldásának különlegessége viszont, hogy a cég nem egyedül, hanem a Fon nevű publikus Wi-Fi hálózattal karöltve nyújtotta külföldön a szolgáltatást. 

dt_fon_agreement
Bejelentik a Deutsche Telekom és a Fon együttműködését a 2013-as CeBIT-en
Fotó: Getty Images

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Wi-Fi Fon szolgáltatásnál a Telekom az előfizetőkhöz kihelyezett, Wi-Fi hozzáférési felülettel rendelkező központi egységeken aktivált be egy az előfizető belső hálózatától teljesen függetlenül hozzáférési pontot. A szolgáltató szerint ezzel a Wi-Fi Fon működése semmiféle biztonsági kockázattal nem jár, valamint az ügyfél által igénybe vehető sávszélességre és egyéb hálózati sebességparaméterekre sincs hatással az, ha a saját eszközein kívül mások is használják a Wi-Fi rádió erőforrásait.

A szolgáltató a Wi-Fi Fon alapcsomagot minden olyan előfizetőjének elérhetővé tette, akiknél olyan media gateway lett kihelyezve, mely képes a szolgáltatás nyújtására, a több mint 20 millió külföldi hotspothoz azonban csak mobiltelefonos roaming opciók igénybe vételekor adott hozzáférést. A Wi-Fi Fon szolgáltatást PC-n, tableten és okostelefonon keresztül lehetett igénybe venni, az erre a célra fejlesztett alkalmazáson keresztül, a hozzáféréshez szükséges felhasználói nevet és jelszót a szolgáltató postán küldte ki ügyfeleinek.

A hozzáféréshez szükséges, a Fon Wireless által fejlesztett Telekom Wi-Fi Fon applikáció egyébként több mint két éve frissült utoljára mind Android, mind iOS operációs rendszereken, a működési háttérről pedig sokat elárul, hogy az App Store-ban 1,6 csillagos, a Play Store-ban pedig 3 csillagos értékelést kapott az alkalmazás. A szolgáltatótól kapott információk szerint a Telekom a Wi-Fi Fon megújításán dolgozik, az új rendszer bevezetéséig pedig türelmet kér az ügyfelektől.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról