Szerző: Hlács Ferenc

2019. június 05. 12:33:00

Alapértelmezetten bekapcsolja a követésvédelmet a Firefox

A Mozilla a Facebook Containert, Lockwise jelszókezelőjét és Firefox Monitor adatlopás ellenőrző szolgáltatását is frissíti.

Fontos lépést tesz az erősebb felhasználói adatvédelem felé a Mozilla, a szervezet bejelentette, immár alapértelmezetten bekapcsolja a Firefox böngésző követésvédelmét. A szoftverben eddig is elérhető Advanced Tracking Protection funkciót így már nem kell külön aktiválni, az friss telepítés után is automatikusan blokkolja a harmadik féltől származó trackereket. A funkció feketelistája több mint ezer vállalatra rúg, amelyek weboldalakon átívelő felhasználókövetésének a Firefox már alapértelmezetten igyekszik gátat szabni. Ezzel párhuzamosan a Mozilla a Facebook Container és a Lockwise böngészőkiegészítőket is frissíti, valamint a Firefox Monitor is új funkciókkal egészül ki.

Az Advanced Tracking Protection tehát az új telepítéseknél bekerül az alapértelmezetten aktív funkciók közé. A megoldás a Disconnect csapatától ismert követésvédelmi listára támaszkodik, amely folyamatosan frissül az ismert, külső felektől származó cookie-kkal. Az aktív védelmet az URL sáv melletti pajzs ikon jelzi, amelyre kattintva az aktuális oldalon blokkolt követők listája is látható. Ugyanitt igény szerint ki is kapcsolható a szűrés az adott oldalra vonatkozóan.

ffoxtrackblock

Természetesen nem csak az új telepítéseknél lesz alapértelmezett a megoldás, a következő hónapokban a Mozilla ígérete szerint minden felhasználónál alapbeállítássá válik a követésvédelem. Ráadásul nem kell feltétlenül megvárni, hogy azt a szervezet kapcsolja be, a böngésző Tartalomblokkolás, vagy Content Blocking menüjében az bármikor aktiválható, az egyedi beállítások között a harmadik féltől származó trackerek kiválasztásával.

Még rövidebb pórázon a Facebook

Mindeközben az említett, mára mintegy kétmillió letöltésnél járó Facebook Container is frissül: utóbbi kiegészítő dedikáltan arra szolgál, hogy a felhasználó webes tevékenységét el tudja szigetelni a közösségi oldaltól - a legújabb frissítés pedig a védelmet azokra az oldalakra is kiterjeszti, amelyek beágyazott Facebook komponenseket tartalmaznak, mint a Like vagy megosztás gombok. A legfrissebb Facebook Container utóbbiak teljes kapcsolatát elvágja a közösségi oldal szervereitől, amellyel nagyban megnehezíti az "árnyékprofilok" kiépítését is - utóbbi gyakorlat egyébként önmagában is erősen vitatott, hiszen azzal a Facebook nem saját felhasználóiról gyűjt adatokat, hanem a platformján kívül internetezőkről épít profilt, azok bármilyen beleegyezése nélkül. A Mozilla most igyekszik mindez ellen hatékony védelmet kiépíteni, amelyt jelez is az érintett oldalakon: ha a Facebook Container aktív, azt a beágyazott like és hasonló gombok melletti kerítés ikon jelzi.

 

00:59

Meet Firefox Lockwise: Manage Your Passwords Safely and Take them Everywhere

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Doloribus consectetur eaque tempore natus obcaecati ratione ipsum.

Még több videó

Az ugyancsak felturbózott Lockwise a Mozillától már ismert Lockbox jelszókezelő új néven érkező, frissített verziója, amely a mobilos platformok mellett már az asztali böngészővel is használható, így a Firefox fiókkal bejelentkezve már egyszerűen szinkronizálhatók a mentett jelszavak a különböző eszközök között.

Végül de nem utolsó sorban a Firefox Monitor is frissül, egy új kezelőfelülettel, amelyről egyszerre több email cím is kezelhető. Az adatlopás ellenőrző szolgáltatás a Troy Hunt biztonsági szakértő nevével fémjelzett "Have I Been Pwned" weboldal és szolgáltatás klónja - olyannyira, hogy a Mozilla szoros együttműködést folytatott Hunttal a megoldás fejlesztése során, amely egyébként maga is a szakértő által elérhetővé tett API-kra támaszkodik. A szolgáltatás a HIBP-tól ismert módon értesít, ha egy megadott email cím szerepel valamilyen ismert adatszivárgásban illetéktelen kezekbe került adatok között, a megoldásra a Mozilla szerint eddig 635 ezren iratkoztak fel. A szolgáltatásban immár egyszerre több cím is kezelhető, amelyek közül kiválasztható a fő email fiók, amelyre a Mozilla az értesítéseket küldi az összes többi megadott cím kapcsán is. Az új funkciók már a Mozilla valamennyi szolgáltatásában kipróbálhatók.

a címlapról