Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 31. 14:00

Fél évet csúszik azonnali fizetési rendszer bevezetése

Beigazolódtak az iparági pletykák: mégsem indul el idén az azonnali átutalást is biztosító AFR.

Csak 2020. március 2-ától lesz elérhető az azonnali fizetési rendszer (vagy AFR) - derült ki az MNB mai közleményéből. Az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt teljesíthető átutalásokat biztosító rendszer eredetileg július 1-jétől indult volna. Az AFR központi infrastruktúráját biztosító Giro Zrt., illetve az MNB határidőre elkészült a rendszer működését megalapozó technikai feladatokkal, azonban bizonyos, egyelőre meg nem nevezett bankoknak nem sikerült megugrani a bevezetéshez szükséges szintet, így az MNB végül a halasztás mellett döntött.

"A példa nélküli beruházás a hazai bankszektor informatikai rendszereinek átalakítását igényli, ezért a jegybank folyamatosan nyomon követte a pénzforgalmi szolgáltatók felkészülését. Ennek fényében indokolt, hogy a vonatkozó rendeletben meghatározott 2019. július 1-i időpontban csak a rendszer éles próbaüzeme induljon meg, a lakossági és vállalati ügyfelek számára pedig a teljes indulásra egy későbbi időpontban kerüljön sor." - mondja a közlemény.

giro_instant

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Az azonnali fizetési rendszer bevezetéséről 2017 elején döntött a Magyar Nemzeti Bank, amelynek elsődleges célja a hazai pénzforgalmi szektor, a pénzügyi infrastruktúra és ezen keresztül a magyar gazdaság versenyképességének növelése. A döntés értelmében az év minden napján, 24 órában, legfeljebb 5 másodperc alatt lehet majd átutalásokat teljesíteni úgy, hogy az átutalás kezdeményezése során lehetőség lesz a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját (például mobiltelefonszám, e-mail cím) megadni.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról