Szerző: Hlács Ferenc

2019. május 28. 11:49

Plusz kijelzőkkel szórta meg új notebookjait az ASUS

A billentyűzet fölé tett ultraszéles paneltől egészen az érintőkijelzőre cserélt touchpadig - az ASUS nagy összegben fogad a két kijelzős felépítésre.

Nem érte be egyetlen kijelzővel új notebookjain az ASUS, a vállalat az idei Computexen több, extra érintőpanellel felszerelt készüléket is bemutatott - a cég 30 éves évfordulóját pedig egy bőr és arany borítású, egyedi kiadású modellel ünnepli.

A vállalat legmerészebb új modellje azonban egyértelműen a ZenBook Pro Duo: a 15,6 hüvelykes notebook ugyanis fő 4K OLED panelje mellé, pontosabban alá, egy az eszköz alsó részének mintegy felét elfoglaló, 32:9-es képarányú IPS kijelző is került, ScreenPad Plus néven. A koncepció valamelyest az Apple MacBook Pro TouchBarjar érintőkijelzőire hajaz - egy alapos hízókúra után. Az ASUS érintésérzékeny, matt borítású megoldásának előnye ráadásul, hogy a panelért nem áldozza be a funkciógombokat, a masszív érintőpanel alatt egészen a notebook szélére tolva teljes értékű billentyűzet pihen, jobb oldalán a touchpaddel. A készülék fő paneljén 3840x2160 pixel sorakozik, míg a másodlagos kijelző 3840x1100 képpontot tartalmaz, széltében tehát igazodik az elsődleges monitorhoz. A ScreenPad Plus használható egyszerűen második monitorként, vagy a fő panel kiegészítéseként is, de a gyártó egy sor szoftveres megoldást is mellékel hozzá, amellyel kvázi kontextusérzékeny vezérlőpanellé alakítható.

zenbookproduo

A két panelt hajtó vas kapcsán a gyártó egyelőre nem ment részletekbe, annyit viszont elárult, hogy egy nyolcmagos Intel Core i9 és egy Nvidia GeForce RTX 2060 GPU dolgozik a készülékben. Az eszközre Thunderbolt 3 aljzat, két hagyományos USB port és egy teljes értékű HDMI csatlakozó is jutott, illetve egy dedikált "turbóhűtés" gomb is, ez nagyobb igénybevétel mellett jöhet jól - a cég továbbá Alexa támogatást is ígér a notebookhoz. Az izmos készülék, ahogy arra számítani lehetett, nem lesz pehelysúlyú, 2,5 kilogrammot nyom.

zenbookduo

Ugyanakkor ha valakinek ez túl nehéz lenne, a gyártó kisebb modellt is kiad az eszközből, ZenBook Duo néven - igaz itt némileg szerényebb specifikációkkal kell számolni. A 14 hüvelykes kiadásnál az alapkoncepció változatlan, noha Full HD panelek mellett, illetve a vásárlóknak egyelőre pontosan meg nem nevezett Intel Core i7 lapkával és Nvidia GeForce MX250 grafikával kell beérni. A két extravagáns gép várhatóan az idei harmadik negyedévben jelenik meg, egyelőre ismeretlen áron.

Érintőkijelzőt minden gépbe!

Az ASUS persze nem éri be ennyi érintőpanellel, abból a Zenbook S-re, és a VivoBookokra is jutott, amelyeken a touchpad helyét veszi át. Ez a konstrukció egyébként nem új a cégnél, a tavalyi ZenBook Prónál is hasonló felállást láthattunk. Az új modellekben, így a 13, 14 és 15 hüvelykes kiadásban érkező Zenbook S sorozatnál is a ScreenPad néven ismert érintőkijelző új generációja, az 5,5-ről 5,64 hüvelykre hízott ScreenPad 2.0 található, amely átdolgozott menügombokat, és egyszerűbb váltást ígér hagyományos touchpad üzemmódba.

vivobookscreenpad

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A panel egyébként nagyjából úgy viselkedik, mint egy okostelefon, és az új gombok is az androidos navigációs sávot idézik. A The Verge tapasztalatai szerint egyébként megoldás mezei touchpadként is komoly előrelépést jelent a legtöbb windowsos notebookhoz képest, azoknál jóval reszponzívabb élményt nyújt. A kis kijelzőn persze a megszokott módon beállítható egy sor gyorsfunkció is, az alkalmazásindítástól a különböző szoftverekhez tartozó specifikus funkciókig. A ZenBook S sorozat modelljei várhatóan ugyancsak az idei harmadik negyedévben lesznek megvásárolhatók, a 15 hüvelykes kiadás akár Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q GPU-val, míg a kisebb változatokban a fentebb is látott MX250 dolgozik. Utóbbi a VivoBook szériába is utat talált, amely 13 és 15 hüvelykes kiadásban kerül majd boltokba az év későbbi szakaszában.

zenb30

A gyártó mindezek mellett egy a cég 30. évfordulóját ünneplő, limitált kiadású modellel is készült a Computexre: a ZenBook Edition 30 hátlapját a cég fehér bőrrel vonta be, illetve egy 18 karátos aranylogóval is megspékelte. A 13 hüvelykes, Full HD felbontású készülék rendkívül vékony kijelzőkávákat kapott, de szerencsére a kamerák azért felfértek a panel fölött. A notebookba is utat talált az Nvidia MX250 dedikált GPU, továbbá akár 16 gigabájt RAM, illetve 1 terabájtos SSD, processzorból pedig egy négymagos, Intel Core i7-8565U chipet találunk a készülékben. Természetesen a billentyűzet alá itt is utat talált a ScreenPad 2.0. A megjelenés időpontja és az ár nem ismert, ugyanakkor a limitált modell vélhetően borsos árcédula mellett lesz majd elérhető.

a címlapról